Як правильно взимку зберігати часник, щоб він не псувався ‒ корисні поради

Якщо взимку часник неправильно зберігати, він може псуватися ‒ сохне та жовтіє.

Це зумовлено тим, що часник втрачає вологу, а потемніти може через підгнилі голівки. Gazeta.ua зібрала поради, як правильно зберігати часник, щоб він взимку був свіжим.

Часник найчастіше зберігають у “косичках”. Заплетені стебла здавна в українських хатах підвішували ближче до стелі. Тоді часник менше висихає.

Із часнику на зиму також готують приправу, що добре зберігається. Для цього голівки часнику та оливкову олію у пропорціях 1:2 перемішують блендером, щоб отримати пюре. Таку приправу зберігають у банках в морозильній камері. Часник також гарно зберігається в олії. Його просто чистять і заливають будь-якою рослинною олією. Якщо часник добре висушити, він гарно зберігається взимку у банках з борошном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вимкнення світла й холодильник ‒ як не отруїтися зіпсованими продуктами

У холодильнику також можна зберігати голівки часнику. Їх спочатку потрібно висушити, потім загорнути у паперові пакунки й пересипати лушпинням з цибулі або сіллю. Тримати часник у холодильнику слід окремо від овочів. Якщо часник зберігати в морозильній камері, він може дещо втратити аромат та смак.

Часник також зберігають, пересипаючи його сіллю. У такому випадку краще брати ящик з фанери. Голівки не повинні торкатися одна одної.

Незвичний, але дієвий метод зберігання часнику ‒ у парафіні. Для цього кожну голівку окремо занурюють у розплавлений парафін. Тоді часник може зберігатися до пів року і не сохнути.

Для зберігання часнику взимку використовують також звичайний попіл. Його насипають на дно картонної коробки, а зверху викладають часник. Потім знову засипають попелом. Так повторюють до заповнення коробки.

Спеціалісти також радять озимий часник зберігати за температури від 0 до -1℃. Вологість має бути 70%. Для ярого часнику підходить температура +20℃ і вологість менше 70%. За таких умов часник не гниє.

Часник також обмотують харчовою плівкою, щоб з нього менше випаровувалось вологи. Але в такому випадку у плівці потрібно зробити маленькі отвори, щоб надходило повітря.

При зберіганні часнику важливо викидати будь-які пошкоджені чи підозрілі голівки.

Під час війни питання запасання продуктами стало як ніколи актуальним. Крупи один з найпопулярніших товарів, які українці купують у магазинах. Gazeta.ua зібрала практичні поради, як правильно захистити крупи від появи у них харчової молі та інших “гостей”.

Якщо ви в холодний сезон хочете порадувати себе й сім’ю смачним варенням, можна зробити заготівлі на зиму з ягід. Краще обрати чорну смородину, адже вона має унікальні властивості для зміцнення організму. Вживати цю ягоду можна як джем або варення з млинцями й сирниками, а можна додавати в чай для швидкого одужання від застуди.