“Шахтар” Ахметова вимагає виключити збірну Ірану із чемпіонату світу і допустити Україну

Керівник команди Ріната Ахметова заявив, що іранське керівництво розважатиметься і дивитиметься на гру своєї збірної на чемпіонаті світу, а в цей час українців убиватимуть іранські дрони й ракети.

“Уже майже 250 таких дронів атакували мирні міста України. Кожен із них був вироблений, поставлений іранською владою, іранські інструктори та військові безпосередньо навчали і керували запусками дронів, які знищували будинки, музеї, університети, офіси, спортивні й дитячі майданчики, а головне – убивали українців. У тому числі дітей. Дітей, які також мріяли подивитися на свою збірну на чемпіонаті світу з футболу”, – ідеться у заяві Палкіна.

Він закликав ФІФА і всю міжнародну спільноту домогтися негайної заборони на участь у чемпіонаті світу збірної Ірану за безпосередню участь у терористичних атаках проти українців. Місце Ірану має посісти Україна, переконаний топменеджер.

“Таке рішення є історично і спортивно виправданим. Закликаю всіх долучитися до тиску на футбольну бюрократію. Досить повторювати помилки чемпіонату світу 2018 року у Росії, ховаючись за порожньою тезою про аполітичність спорту. Сприяння участі терористів на чемпіонаті світу і є політикою. Час покласти край такій політиці”, – заявив Палкін.

“Шахтар” також закликав до повного виключення Росії з лав ФІФА й УЄФА.

Контекст:

Росія останнім часом активно застосовує іранські дрони в Україні. Зокрема, ідеться про дрони-камікадзе Shahed-136 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6. Британська розвідка стверджує, що окупанти використовують іранські дрони-камікадзе в Україні щонайменше із серпня. Росіяни перефарбували БПЛА у свої кольори і назвали їх “Герань-2”.

Президент України Володимир Зеленський 11 жовтня повідомив, що, за даними розвідки, Росія замовила в Ірану понад 2400 дронів-камікадзе. За даними ПС ЗСУ станом на 23 жовтня, українські військовослужбовці знищили 273 дрони Shahed-136.

МЗС України звинуватило Іран у співучасті у злочині агресії РФ проти України через постачання Тегераном зброї Росії. Глава МЗС України Дмитро Кулеба 18 жовтня запропонував розірвати дипломатичні відносини з Іраном. Він заявив, що Україна готова надати докази щодо застосування іранських БПЛА.

У МВС наголошували: українські захисники “приземляли” цілі комплекси цих БПЛА і там чітко видно і зрозуміло, “звідки вони і які там комплектуючі”. Підтверджує використання Росією іранських дронів і НАТО.

Іран водночас заперечує постачання дронів російської армії і висунув вимогу, щоб Україна надала документальні підтвердження, що РФ застосовує іранські дрони на війні.

За участь в агресії РФ проти України ЄС і Великобританія 20 жовтня запровадили санкції проти Ірану.