Росія краде ядерні матеріали із Запорізької АЕС – Україна звернулася до світу

Міністр енергетики України Герман Галущенко звернувся до МАГАТЕ, єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон і до профільних міністрів держав G7.

Український міністр закликає світову спільноту до рішучих дій щодо російської ядерної промисловості у зв’язку з намірами РФ “юридично закріпити” окупацію ЗАЕС. Про це йдеться в повідомленні пресслужби Міненергетики.

Урядовець закликає запровадити жорсткі санкції проти Росатому.

“Ми звертаємося до наших міжнародних партнерів, зокрема ЄС і держав, що в нього входять, включити представників російської атомної промисловості до наступного пакету санкцій”, ідеться у зверненні.

Галущенко наголошує, що дії Росії, зокрема створення окремої юридичної особи для нібито експлуатації Запорізької АЕС, є грубим порушенням міжнародного права й основних принципів ядерної безпеки, захисту й гарантій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В МЗС відреагували на “привласнення” Путіним Запорізької АЕС

Намагаючись взяти під контроль Запорізьку АЕС, Росія викрадає ядерні й радіоактивні матеріали, які розміщені на території електростанції. Такі дії РФ повністю підривають зусилля МАГАТЕ щодо стабілізації ситуації навколо станції.

“РФ як країна, що вдається до ядерного тероризму, має бути повністю позбавлена привілеїв і прав членства в МАГАТЕ відповідно до статуту організації. Ми закликаємо міжнародне співтовариство, зокрема МАГАТЕ, не вдаватися до кроків (це стосується й обміну інформацією і технологіями), які могли б легітимізувати незаконну присутність російського військового чи цивільного персоналу на об’єкті”, ‒ ідеться у зверненні міністра.

Галущенко зазначив, що згідно з чинними конвенціями з ядерної безпеки Україна несе повну відповідальність за свої ядерні об’єкти. НАЕК “Енергоатом” є єдиним ліцензіатом на експлуатацію ядерних установок, що розташовані на території України.

“Встановлення будь-яких інших правил має визнаватися міжнародним співтовариством як серйозне порушення міжнародного права”, ‒ наголошують у листах міністра до світових лідерів.

Своїм “указом” російський президент Володимир Путін доручив російському уряду забезпечити “прийняття у федеральну власність” атомну станцію.

Запорізька АЕС продовжуватиме працювати в Україні, згідно з українським законодавством, в українській енергосистемі. Таку заяву зробили в пресслужбі компанії Енергоатом. Там назвали нікчемними останній указ президента Росії та інші російські документи щодо Запорізької атомної електростанції.