На найбільшій у Європі атомній електростанції росіяни облаштували військову базу

Українські атомники заїхали на окуповану електростанцію.

“Колона з 25 вантажівок, пройшовши ворожі блокпости, дісталася Енергодара. Компанія забезпечила доставку першочергово необхідних запчастин для ремонту пошкоджених ліній електро­передачі та енергоблоків Запорізької АЕС, яку продовжують тероризувати російські окупанти”, повідомила пресслужба Енергоатома 16 вересня.

Державне підприємство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” опікується роботою Запорізької, Рівненської, Південно­української та Хмельницької атомних електростанцій. Це 15 енергоблоків. Шість із них діють на першій зі згаданих АЕС на березі Каховського водосховища, біля міста Енергодар Запорізької області. Це найбільша атомна електростанція в Європі.

4 березня на її територію зайшли російські окупанти. Розмістили військову техніку та боєприпаси. Станцію продовжував обслуговувати український персонал під контролем Росії.

Вороги облаштували на АЕС військову базу. Обстрілювали прилеглу територію. Звинувачували українських атомників у зберіганні зброї. Катували й убивали їх. Пізніше обстріли почали приписувати Збройним силам України.

Із розташованих на станції ракетних комплексів обстрілювали Нікополь та інші населені пункти. У липні завезли вибухівку в машинний зал енерго­блока №1. Це суперечить міжнародним законам про безпеку атомних електростанцій.

Український уряд закликав Міжнародне агентство з атомної енергії МАГАТЕ втрутитись у ситуацію на ЗАЕС. 1 вересня гендиректор організації Маріано Гроссі прибув на станцію. 5 вересня четверо з шести представників інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і поїхали. Двоє залишились на об’єкті на постійній основі.

У звіті Гроссі підтвердив розміщення російської військової техніки на території електростанції, зокрема у машинних залах енергоблоків. Наголосив на необхідності негайного створення зони ядерної та фізичної безпеки. Та заклик російська сторона проігнорувала.

Окупанти зруйнували лінії електропередачі, що постачали струм, необхідний для нормального стану. Через це Енергоатом мусив зупиняти роботу енергоблоків.

13 вересня українські інженери відновили резервну лінію електропередачі до Запорізької АЕС, що була пошкоджена ворожими обстрілами. Вона забезпечувала ЗАЕС зовнішньою електроенергією, необхідною для охолодження та інших важливих функцій безпеки.

На ремонт витратили основні ресурси. Щоб запобігти аварійним ситуаціям на ЗАЕС у майбутньому, українські атомники вирішили провести ремонтні роботи й забезпечити станцію всім необхідним.

Попри ризики, водії з Хмельницької та Рівненської атомних електростанцій погодилися привезти необхідні вантажі на ЗАЕС. Крім запчастин, вони привезли запас хімічних реагентів, поновили запаси пального для забезпечення роботи дизель-генераторів у разі знеструмлення станції.

39 людських тіл відкопали на масовому похованні в лісі біля Ізюма на Харківщині першого дня ексгумації, 16 вересня. Цвинтар виник під час окупації міста росіянами у березнісерпні, має понад 440 могил. Серед ексгумованих 22 тіла цивільних громадян та 17 військовослужбовців ЗСУ, які були поховані у братській могилі. Майже всі мають ознаки насильницької смерті зав’язані за спиною руки, мотузку на шиї, пошкоджені фаланги пальців. Серед похованих були діти

“Фашисти, які називають інших людей фашистами, це фашизм, доведений до своєї нелогічної крайності як культ нерозумності. Це останній момент, коли розпалювання ненависті спотворює реальність, а пропаганда стає чистою наполегливістю. Це апогей волі над думкою. Називати інших фашистами, коли ви самі фашисти, основна путінська практика. Джейсон Стенлі, американський філософ, називає це підривом пропаганди. Я назвав це шизофашизмом. В українців найелегантніше формулювання. Вони називають це рашизмом,

Тімоті СНАЙДЕР, 53 роки, американський історик, написав у колонці в The New York Times

13 вересня зі Львова вилетів комерційний літак Airbus A320, що від лютого перебував на українському аеродромі. За кілька днів до того про поновлення роботи українських аеро­портів заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков під час зустрічі Ялтинської європейської стратегії YES. Борт зі Львова перелетів до польського Катовіце. Із міркувань безпеки до кордону рухався з вимкненим приймально-передавальним пристроєм.

14 вересня у Києві міністр оборони Данії Мортен Бедсков заявив про домовленість про навчання українських військово­службовців. Раніше 130 данських інструкторів працювали з українцями у Великій Британії. За новою угодою, навчання почали проводити на території Данії.

15 вересня на Харківщині СБУ затримала 16 колаборантів. Дізналися про них зі списків, які виявили в окупаційних адміністраціях. Також натрапили на документи про фінансування збройної агресії та касу з російськими банкнотами на понад 21 млн руб.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”