В окупації ліки продавали на базарі

78-річна Раїса Мокроусова прийшла по ліки в мобільну клініку в Куп’янську на Харківщині 22 вересня 2022 року. Хворих оглядає Олена Курена з міжнародної гуманітарної організації “Лікарі без кордонів” За 12 днів до цього місто звільнили від російських загарбників. В окупації було від 27 лютого.

 Магазини спочатку не працювали. Потім стали привозити продукти російські і елен­ерівські. Ціни підскочили втричі, розповідає місцева Віра Степанівна, 63 роки. Ситуація з ліками була не краще. В аптеках їх годі було шукати. Дещо волонтерами вдавалося передати. А деякі медикаменти доводилося купувати на базарі. Їх із рук продавали біля помідорів і огірків. Ціни завищували в кілька разів.

 Люди приходять із гіпертензією, цукровим діабетом, астмою, бронхітом, серцево-судинними захворюваннями. Через те, що тривалий час не мали належного лікування, виникають ускладнення, потребують психологічної допомоги, каже Крістос Крістоу зі Швейцарії, президент організації “Лікарі без кордонів”. Нині в Україні працює понад 600 її представників. Із них 120 іноземці.

 Учимося в українських колег відданості й хоробрості. Це нас надихає. Ніколи не забуду історії викладачки медичного вузу, яка втекла від обстрілів разом зі своїми студентами. На виїзді з України, на кордоні, вона побачила постер нашої організації із поясненням, як можна долучитися. Тепер працює разом із нами, продовжує Крістоу. Часто буває боляче дивитися в очі пацієнтів, наповнені стражданням. Але треба це робити, аби люди відчували, що вони не самотні. Це зберігає надію. А вона є початком усього.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”