РФ викрала на кордоні з Естонією 1 тис. українських біженців, більшість з них – маріупольці

Понад тисячу українців, більшість із яких маріупольці, що перебували в районі Івангороду для перетину кордону в Естонію, зникли.

Вантажівки у невідому напрямку вивезли сотні українських біженців, які перебували там останніми днями, повідомив 6 жовтня радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

“Влада Естонії намагається з’ясувати, що відбулося та виказує занепокоєння, передбачаючи, що Росія може використовувати українців для провокації в частині перетини кордону поза межами пунктів перетину. Однак, враховуючи, що окрім знущання очікуванням просто неба, ФСБ активно застосовували фільтраційні заходи та з оглядом на “автоматичне набуття громадянства” ми більш схильні до думки, що (за досвідом Маріуполя) людей просто депортували вглиб РФ без можливості виїзду”, написав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські окупанти викрали у Херсоні трьох волонтерів

Андрющенко зазначає, що маріупольців, імовірно, частково перемістили до фільтраційних таборів.

“На жаль, не вдається встановити зв’язок з тими, хто перебував у черзі на перетин кордону. Подібна ситуація з чергами та знущанням над українцями з боку ФСБ РФ також спостерігається в районі естонських пунктів перетину Койдула та Лухамаа. Росія продовжує геноцид українців та робить усе, аби тримати маріупольців в заручниках на своїй території. Якщо це не черговий військовий злочин, то я не знаю цьому іншої назви”, зазначив радник мера Маріуполя.

Росія блокувала пропуск близько тисячі громадян України на кордоні з Естонією. Біженці, які чекали в черзі на кордоні з Естонією, раптом “зникли”. Відомо, що їх посадили у вантажівки та кудись повезли.

Естонські правоохоронці використовують безпілотники, щоб простежити, чи росіяни не везуть людей до “зеленого кордону”, як минулого року робила Білорусь на кордоні Литви та Латвії.