Прорив у вивченні імунної системи: кому і за що вручили Нобелівську премію в галузі медицини 2022 (Відео)

Сванте Паабо

Науковець частково розшифрував геном неандертальця, одного з видів давньої людини

Шампанське, квіти, теплі обійми, радість і безмежна гордість. Так вітають лауреата Нобелівської премії в галузі медицини та фізіології. Це шведський учений Сванте Паабо. Трохи збентежений – зізнається, спочатку сприйняв це як жарт своїх колег. Але голос у слухавці звучав переконливо, адже належав Томасу Перльману, секретареві Нобелівської асамблеї. Саме він зачитав і офіційне оголошення.

“Нобелівська асамблея у Каролінському інституті, що обирає лауреата у галузі фізіології та медицини, вирішила надати цьогорічну Нобелівську премію Сванте Паабо за його відкриття, які стосуються геному вимерлих гомі-ні-нів та еволюції людини. Так, я зателефонував Сванте Паабо. Він цього року працює у Лейпцизі. Він був у захваті, не міг дібрати слів, дуже щасливий. Запитав, чи може розповісти про це комусь, своїй дружині наприклад”, – сказав секретар Нобелівського комітету в Каролінському інституті Томас Перльман.

“Справжньою рушійною силою нашої праці є цікавість. Це так само, якби ви проводили археологічні розкопки, щоб дізнатися про минуле. Ми проводимо розкопки в геномі людини. Але це може мати практичні наслідки. Ми це побачили під час пандемії ковіду”, – наголошує лауреат Нобелівської премії в галузі медицини Сванте Паабо.

Паабо досліджує еволюційну генетику. Він розвинув методику виділення, очищення й аналізу ДНК давніх людей. Саме Сванте Паабо частково розшифрував геном неандертальця, одного з видів давньої людини, які жили 200 тисяч років тому. У розпалі пандемії коронавірусу вчений виявив, що люди, які мають геном, успадкований від неандертальців – хворіють на ковід важче. Також Паабо відкрив Денисівську людину, нащадком якої є і сучасні люди. Дослідження вченого стали підґрунтям для нової науки – палеогеноміки. Відкриття важливі для сучасних вивчень, зокрема імунної системи.

“Ми маємо точку відліку – хто ми є і звідки прийшли. Це важливо з кількох причин. Мине час, перш ніж ми чітко і конкретно ці знання застосуємо. Але вже знаємо, що деякі геноми, які передалися людям від неандертальців, є вагомими факторами ризику під час інфекцій, тому важливо виявляти їх у пацієнтів. Та найголовніше те, що цей учений відкрив сферу, в якій ми тепер можемо вивчати речі, недоступні раніше”, – пояснила професорка у галузі медичної генетики Анна Ведель.

Протягом тижня Нобелівський комітет оголосить лауреатів і в інших галузях – хімії, фізики, літератури. А також економічних наук. Стане відомий і лауреат Нобелівської премії миру, одним із номінантів може бути і президент України Володимир Зеленський.

Нонна Стефанова, “5 канал”.