Без одягу й даху над головою: як відбуваєтсья мобілізація в РФ

У Росії на території Омського танкового інженерного інституту планували розмістити 6 тис. мобілізованих. Але до 30 вересня їх туди прибуло 9 тис.

Додатково повідомили, що до 1 жовтня має прибути ще 2 тис. мобілізованих, повідомляє Головне управління розвідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Хабаровському краю “помилилися” з призовом і мобілізували вдвічі більше

“Керівництво закладу не має можливості забезпечити цей особовий склад навіть мінімальними умовами для проживання та харчуванням. Немає спальних місць, не вистачає вбиралень, в приміщеннях відсутнє опалення. Серед мобілізованих багато хворих, яким не надається медична допомога. У зв’язку з цим, новоприбулі відправляються до міста Єкатеринбург, але там ситуація аналогічна. До того ж більшість мобілізованих не отримали військової форми з формулюванням “не вистачило”, йдеться у повідомленні.

Військовий комісар Центрального та Сеймського округів Ігор Ясько повідомив про складнощі командуванню. У Росії мобілізації не було з 1941 року, адміністративна система до неї не готова. В результаті 27 вересня зі 170 повісток вручили 16, а 28 вересня зі 180 10.

У Брянській та Курській областях мобілізовані самі купують собі форму та спорядження. У воєнторгах різко підвищили ціни.

“У Бурятії наростає невдоволення повальною мобілізацією. Зокрема, в селі Баргузін були мобілізовані навіть ті чоловіки, які взагалі ніколи не служили в армії. Усіх мобілізованих направили до адміністративного центру Борзя Забайкальського краю. З’ясувалось, що на пункті збору відсутні теплі речі. Тож мешканці Баргузіну були змушені збирати “гуманітарну допомогу” для мобілізованих односельчан”, повідомляє розвідка

Є проблеми із грошовим забезпеченням мобілізованих та контрактників. Через це люди звертаються до суду. При цьому за ухилення від мобілізації вимагають до 500 тис. руб.

Поліція РФ активізувала підготовку нових підрозділів “особливого призначення” для придушення можливих протестів.

21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив про часткову мобілізацію росіян. Призову підлягатимуть нібито тільки громадяни, які перебувають у запасі. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу говорить про 300 тис. резервістів, яких планують призвати.

Пізніше з’ясувалося, що в указі про мобілізацію є таємний пункт, який дає змогу міноборони країни призвати на війну більш як 1 млн людей, здебільшого із сіл.

У Росії почалися акції протесту проти мобілізації, невдоволених затримували. У Москві й Воронежі затриманим почали видавати повістки до військкоматів.