В останню путь провели льотчика, який керував “привидами Києва”

У понеділок, 3 жовтня, у Бучі на Київщині попрощалися з пілотом Михайлом Матюшенком. Він героїчно загинув у червні в повітряному бою над Чорним морем.

Прощальна церемонія відбулася на Алеї Героїв на цвинтарі на вул. Депутатській. Про це повідомила Бучанська міська рада.

“Неможливо визначити, яка любов за життя була сильнішою: до України, до її неба все так тісно переплелося у долі. Бучанська громада, рідні, військові льотчики, які нам відвойовують мир, друзі сьогодні на цвинтарі ті, хто дякує герою за подвиг, хто не може знайти слів, щоб утішити родину. Уже кілька днів плаче небо, проте сонце за кілька годин до прощання перемогло темні хмари. Так і ми переможемо ворога й прийдемо сюди, щоб повідомити про перемогу, яку ви наближали на військовому літаку”, ідеться в повідомленні.

У небі над Бучею також помітили літаки, які піднялися, щоб провести в останню путь командира “привидів Києва”. У соцмережах людей трохи налякали винищувачі над містом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ “приземлили” літак РФ без жодної випущеної ракети – Герой України розповів деталі

Бучанець Михайло “Дід” Матюшенко легенда української авіації, професіонал найвищого пілотажу. Він керував багатьма типами військових і цивільних літаків, служив у різних військових частинах. Він очолював “привидів Києва” і передавав молодому поколінню льотчиків безцінний досвід.

Матюшенко героїчно загинув під час виконання бойового завдання у повітряному бою ще 26 червня, але його останки знайшли лише зараз, повідомив мер Бучі Анатолій Федорук.

Матюшенко вирішив посилити південний і східний фронти: “Коли “Дід” дізнався про безповоротні втрати підготовлених екіпажів бомбардувальників, рішення було ухвалено.

Для Матюшенка це була остання місія. Він не повернувся з чергового вильоту, його довго шукали.