“Річ не лише в обладнанні” – Остін про те, чому ЗСУ не мають далекобійних ракет ATACMS

Сполучені Штати Америки постачають Україні озброєння, яке “вельми ефективне” на полі бою.

Такою була відповідь американського міністра оборони Ллойда Остіна на запитання CNN, чому навіть після спроби Росії анексувати захоплені українські території Вашингтон не дає Збройним силам України далекобійні ракети ATACMS до пускових установок M142 HIMARS, M270 MLRS і MARS II.

Він зазначив, що “річ не лише в устаткуванні, яке ви маєте”.

“Ідеться про те, як ви використовуєте це обладнання, як синхронізуєте, щоб були ефекти на полі бою, які потім можуть створювати можливості”, сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Резніков висловився про створення нової системи оборони України

Міністр оборони США високо оцінив успіхи українських військових і зазначив, що ті “правильно застосовують озброєння і технології”, надані їм союзниками.

Остін додав, що “рутинно” спілкується з українським колегою Олексієм Резніковим про всі потреби армії України.

Говорячи про те, як розвиватимуться події війни РФ проти України, він утримався від прогнозів, “бо бачив багато воєн і конфліктів”. Тож знає, що “прогнозувати річ невдячна”, головне “робити те, що потрібно”. І США “продовжать надавати українцям допомогу стільки, скільки буде потрібно”.

“Українці вразили світ здатністю давати відсіч і виявляти ініціативу, прихильністю до захисту своєї демократії. І ця готовність до бою згуртувала міжнародну спільноту в прагненні надати їм допомогу, щоб вони могли продовжувати битися”, резюмував глава Пентагону.

США мають якомога швидше надати Україні далекобійні ракети ATACMS до реактивних систем залпового вогню M142 HIMARS. Ці ракети дозволять Україні завдати удару по Кримському мосту.

Удар по Кримському мосту, своєю чергою, перекреслить російські наміри утримати південний фронт біля Херсона, розповів президент аналітичного центру The Jamestown Foundation Глен Ховард.

Ховард нагадав, що на початку війни США неохоче давали Україні навіть ПЗРК Stinger і ПТРК Javelin; адміністрація Байдена обрала стратегію, при якій вони спочатку говорили, що чогось робити не будуть, а потім робили. Представники Білого дому, зокрема Джейк Салліван, чітко контролюють обсяги зброї, які надходять Україні.