В ОП вважають, що Україна може вступити в НАТО прискорено – як Фінляндія та Швеція

Україна і НАТО

Жовква нагадав про рішення бухарестського саміту в 2008 році, де було зазначено, що Україна стане членом НАТО

Україна хоче вступити до НАТО без ПДЧ аналогічно до Фінляндії та Швеції, які прискорено рухаються до Альянсу. Про це розповів заступник голови Офісу президента Ігор Жовква в ефірі телемарафону, передає “УП”.

“Дві країни – Швеція і Фінляндія – рухаються до НАТО без Плану дій щодо членства. Україна уважно стежить за цим процесом і побачила, що насправді, коли йдеться про те, що не можна без ПДЧ, виявилося що можна. Україна враховує ці реалії, Україна враховувала ті реалії, подаючи заявку в п’ятницю. Україна також не проти йти тим шляхом”, – заявив Жовква.

При цьому заступник голови Офісу президента нагадав про заяву президентів дев’яти країн Європи, які висловилися на підтримку членства України в НАТО. Зокрема, він зазначив, що в цій заяві президенти посилалися не на нещодавно подану заявку України про вступ до НАТО, а на рішення НАТО на бухарестському саміті 2008 року.

“Все просто. Дійсно, існує рішення Бухарестського саміту, яке нікуди не зникало, де написано, що Україна стане членом НАТО. Там немає слова “колись”. Там написано: Україна стане членом НАТО, першим етапом чи одним з етапів має бути надання їй Плану дій щодо членства”, – наголосив Жовква.

Також він нагадав, що рішення Бухарестського саміту було підтверджено під час саміту НАТО у 2022 році в Мадриді, де у Стратегічній концепції НАТО на наступні 10 років було продубльовано відповідне положення, що Україна стане членом НАТО.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський оголосив, що Україна подає заявку на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО. У Канаді та країнах Балтії вже заявили про підтримку вступу. Заявку того ж дня прокоментував генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

В Офісі президента зауважили, що консультувалися з Альянсом перед оголошенням про подачу заявки за прискореною процедурою. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба детально поінформував генсека НАТО про заявку України.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.