Трохи Херсонщини на Хрещатику: як відкрилася синьо-жовта “Кава Києва” (Відео)

Кав'ярня

Львів, Харків, Чернігів, Бердянськ і навіть Маріуполь – на прапорі відвідувачі залишають назви рідних міст

Кава з Нової Каховки – у самому центрі столиці. Тут, на Хрещатику свій бізнес почав 24-річний Олексій Лапін. Професійно варити каву, розповідає, навчився шість років тому, коли ще був студентом. Тоді пішов працювати до кав’ярні в Новій Каховці. Олексій полюбляє спорт – у рідному місті вправлявся в армреслінгу.

“Усе подобалось, усе було добре, але потім прийшло 24 число і все змінилося”, – каже Олексій.

Тоді, пригадує, новокаховчани прокинулися від страшних вибухів і неймовірної заграви – посеред ночі здавалося, що в місті день. Росіяни поцілили у військову частину. До Нової Каховки окупанти вдерлися вже в перші дні великої війни. Містяни чинили сильний опір – до мітингів проти окупаційної влади долучався й Олексій.

“Я такого ще не бачив, щоб така велика кількість людей вийшла на мітинг, сама, їх ніхто не просив, вона заполонила усю площу міста і їх не злякали ні автомати, ні гранати, які в них кидали. Це просто було щось неймовірне. І це круто! Нас побачили”, – розповідає житель Нової Каховки.

Окрім участі у протестах, Олексій допомагав українцям з евакуацією – чоловік їздив на околиці Маріуполя, коли місто-герой витримувало жорстокі бої. Життя Олексія не раз було на межі. Та згодом з окупації вирішив вибиратися і сам.

“Ми виїхали з друзями на моїй машині – нам пощастило, ми виїхали за один день, але люди, які там після нас виїжджали вже виїхали за 3-4 дні”, – пригадує Олексій Лапін.

А от куди рушати довго не думав – з-поміж українських міст найбільше любить столицю, оселитися вирішив тут.

“Треба займатися тим, чим умієш. Кав’ярня – це моє, мені подобається кава. Була якась така ідея, зробити щось незвичайне, у першу чергу щось патріотичне, всім подобається, чому б і ні”, – пояснює чоловік.

Два місяці пошуків – і на головній вулиці Києва постала примітна синьо-жовта кав’ярня.

“Всім дуже подобається, всі приходять з прапорами України до нас, а ще й дуже багато приходять з міста Херсона, Нової Каховки, кажуть: “О, це кав’ярня з міста Нової Каховки?”, Кажу: “Так, місто Нова Каховка, так, Херсон”, – каже власник кав’ярні.

“Дуже круто, що чоловік приїхав сюди, влаштувався, він кинув і бізнес, і дім, приїхав сюди. І це дуже круто, що і люди допомагають, і я вважаю, що наші українці настільки сильні, незламні, волелюбні і круті, і це – ще один доказ, що ми переможемо”, – зауважує жителька Харкова Валерія.

Вікторія бачити у Києві кав’ярню з Херсонщини особливо щаслива – жінка сама переїхала до Києва в березні, втікаючи з окупованого Мелітополя.

“Люди вірять і знають, що треба йти далі і вірити в те, що все буде добре”, – переконує Вікторія.

Львів, Харків, Чернігів, Бердянськ і навіть Маріуполь – на цьому прапорі відвідувачі залишають назви рідних міст. 

Оксана Паращак, Олексій Іванченков, “5 канал”