Щоб стати “очима ЗСУ” та перетворювати русню на попіл: українські жінки вчаться керувати БПЛА (Відео)

Дрон

Повномасштабна війна росії проти України

В Україні не вистачає людей для аеророзвідки, а в таких школах навчають лише чоловіків

Марина ніколи не думала, що захоче керувати дронами, але повномасштабна війна повністю змінила її плани. Дівчина закінчує базовий курс у школі пілотес і хоче продовжити навчання. Говорить, що мріє допомагати на фронті передавати координати ворогів і цим зламати стереотип, що військова служба – не для жінок.

“Я також хотіла б сказати, що жінкам не місце на війні. Але, якщо ми обираємо Україну, а я, наприклад, її обрала, як і всі люди, які тут знаходяться, ми не можемо бути осторонь. Кожен воює на своєму фронті. Я розумію, що в мене немає страху і я готова йти далі”, – вважає пілотеса Марина.

Перший курс тривав місяць, і навчитися керувати дронами прийшли 4 жінки. Тепер вони мають скласти іспит. Для цього потрібно підняти квадрокоптер в небо, поставити точки на карті та приземлити безпілотник. Марина разом із Мірою працюють у парі – одна відповідає за кермо, інша стежить за картою. Вони вже підняли квадрокоптер і готові до завдання.

В Україні не вистачає людей для аеророзвідки, а в таких школах навчають лише чоловіків, – розповідає співзасновник проєкту Валерій Боровик. Так і з’явилася ідея навчати жінок керувати дронами.

“Це потрібно для того, щоб якомога більше людей, у тому числі, дівчат були причетні до захисту країни. Щоб вони могли в любий час захистити свою домівку, допомогти силам спецоперації, військовим підрозділам, ЗСУ, ГУР, військовій контррозвідці”, – пояснює співзасновник школи “Пілотеси України”, голова правління Альянсу “Нова енергія України” Валерій Боровик

“Кожна людина повинна вміти щось робити, якщо буде якась велика небезпека. Ну, наприклад, бути танкістом з мене не вийде, бо я вже така поважна пані, а дронами можна. Можна самій навчитися, а потім навчити дівчат або хлопців, які підуть на передок”, – переконана пані Олена.

Усі пілотеси успішно пройшли випробування. Тепер вони зможуть продовжити тренування для того, щоб згодом навчати інших або виконувати бойові завдання на війні. Заняття в школі повністю безплатні. Потрібно лише заповнити анкету та написати мотиваційного листа. І найкращі з дівчат зможуть стати “очима ЗСУ” та перетворювати русню на попіл.

Віталій Залевський, Орест Пона, “5 канал”.