Розпізнавати вибухівку і заспокоювати людей: як проходить вишкіл добровольців-рятувальників в Одесі (Відео)

Міни

Повномасштабна війна росії проти України

Рятувальники, піротехніки та психологи невдовзі проведуть вишкіл із добровольцями в темний час доби

Піротехніки показують добровольцям-рятувальникам різновиди вибухівки. Вчать візуально розпізнавати та пояснюють принцип дії. Добровольців заняття захоплює.

“Є постраждалий, який кричить про допомогу і бачимо боєприпас, що 20–30 метрів уламки, ми можемо витримувати цю відстань і заходити чи повинні дочекатися вас і тільки після вас заходити? – Якщо є людина, яка постраждала, ви в першу чергу маєте себе уберегти та своїх підлеглих”, – піротехнік Сергій відповідає так, спираючись на власний досвід.

Чоловік 10 днів у Миколаєві допомагав ліквідовувати наслідки ворожих обстрілів. Довелося вилучати касетні боєприпаси.

“Зараз і нові боєприпаси, бойові елементи додалися, потрібно багато часу, щоб зберегти своє життя. Вони мають знати, як воно виглядає, я згоден, від того, як виглядає, залежить твоє життя, якщо ти ідентифікуєш це і знаєш, що воно є небезпечним, то так, це звісно потрібно”, – переконує Сергій Губаков, начальник відділу піротехнічних робіт ДСНС України в Одеській області.

Уже третій місяць колишні офісні працівники та творчі люди опановують навички професійних рятувальників. Є й ті, хто раніше вже мав досвід роботи рятувальником. Один із них – Володимир.

“Щось знаю із того, що хлопці показали. Я родом сам із Донецької області і у 2014 році, коли починалися військові дії у нас, з цим трохи стикався, бачив, знаю, як працює. Заняття це тільки плюс, щоб знати, як правильно поводитися і як з цим працювати, якщо щось побачив знайшов, повідомити”, – вважає доброволець–рятувальник Володимир Євсєєв.

Наступна частина занять – перша психологічна допомога. Працюють у групах, відпрацьовують різновиди комунікації.

На викликах ситуації бувають непередбачувані. Тож добровольців навчають, як кому та в якій послідовності треба надавати першу психологічну допомогу.

“На різні надзвичайні ситуації ми реагуємо по–різному: хтось впадає в ступор, для когось є характерними певні панічних та демонстративні настрої, тому дуже важливо знати підходу до кожної людини, щоб при таких стресових реакціях люди могли надавати допомогу іншим людям”, – пояснює психологиня ДСНС України в Одеській області Аліна Ніколенко.

Такі заняття не менш важливі за інші навички, переконують рятувальники. Адже декому з добровольців реагувати на раптові морально складні ситуації поки що не доводилося.

“Я в таких ситуаціях ще не був, не знаю, як себе поведу, не намагатимуся тут бравувати, але думаю, що чим більше буде психологічних навичок, тим більше людина буде врівноваженою в тих чи інших ситуаціях. Не дай Боже, щоб ці навички нам знадобилися, але якщо хоч одне життя за допомогою всієї цієї інформації зможемо врятувати, то це вже цінно”, – наголошує доброволець–рятувальник Олексій Маденов.

Рятувальники, піротехніки та психологи невдовзі проведуть вишкіл із добровольцями в темний час доби. Залучити планують умовних постраждалих, родичів у паніці, а також муляжі вибухівок.

Такі вишколи відбуваються в усіх територіальних громадах регіону. Загалом лише в Одеській області стати добровольцями-рятувальниками захотіли понад тисяча людей.

Ольга Дунська, Сергій Іщенко, Одеса, “5 канал”

Раніше Генштаб ЗСУ оприлюднив відео навчання українських військових у Великій Британії – операція INTERFLEX.

  • Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.