Що відбувається на фронті: показали свіжі карти бойових дій

Ворог продовжує безуспішно атакувати Збройні сили України. Росіяни відступили зі своїх позицій на північний схід від Лимана Краматорського району Донецької області.

Українські військові тим часом продовжують просування як на східній частині фронту на Донбасі, так і на півдні, прорвавши позиції росіян на північному сході Херсонської області, йдеться у щоденному звіті Інституту вивчення війни ISW.

Карти бойових дій за 3 жовтня свідчать, що ворог поки що засів на позиціях у районі Кремінної та вздовж траси на Сватове в Луганській області. Водночас українські сили продовжують рухатися в їхній бік, звільнивши Торське неподалік Лимана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поразки РФ на фронті й провал мобілізації докорінно змінили російський інфопростір ISW

Продовжують наступальні дії ЗСУ і в Харківській області, звільняючи населені пункти на схід від Куп’янська. Український прапор підняли над Ківшарівкою.

На Донеччині російські окупанти безуспішно намагаються атакувати Зайцеве, Бахмутське, Бахмут, Одрадівку, Виїмку, Спірне, Невельське, Первомайське. Ворог обстрілював найближчі міста з РСЗВ, мінометів, танків та артилерії.

На півдні під вогнем окупантів опинилося понад 45 населених пунктів. Контрнаступ ЗСУ це не зупиняє: українські сили закріпили позиції у Золотій Балці та Хрещенівці. Офіційно підтвердили звільнення Архангельського та Миролюбівки. Російські джерела стверджують, що їхні війська відтіснили також із Шевченківки та Любимівки.

У Генштабі підтвердили ураження особового складу та військової техніки противника в Запорізькій області за попередні дні. Це один район зосередження особового складу, три склади з боєприпасами, понад 20 одиниць озброєння та військової техніки, один зенітний ракетний комплекс С-300. Загалом, понад 250 окупантів отримали поранення.

Російські окупанти відійшли з міста Лиман на так звані вигідніші рубежі. Станом на 1 жовтня українські сили вже перебували в різних частинах Лимана. Водночас росіяни стверджували, що їх так званий БАРС (бойовий армійський резерв), який утримував оборону в Дробишевому, на північний захід від Лимана, відійшов до Кремінної, що приблизно за 25 км на схід від Лимана.

2 жовтня повідомили, що українські військові повністю зачистили Лиман Краматорського району Донецької області.

Окупанти, що вціліли в Лимані, втекли у Щастя. 30 вересня в районі міста виявили колону з цивільних автомобілів та мікроавтобусів, в якій налічувалося понад 200 військовослужбовців зі складу 2-го армійського корпусу російських військ.