Стало відомо, хто перемагає на виборах у Болгарії

На дострокових парламентських виборах у Болгарії, що відбулись 2 жовтня, за попередніми даними, перемагає партія “Громадянський рух за розвиток Болгарії” (ГЕРБ).

Її лідер – колишній прем’єр-міністр Бойко Борисов. Про це повідомляє болгарська служба Радіо Свобода.

За підсумками підрахунку 52% бюлетенів, ГЕРБ набирає 25,6% голосів виборців, проєвропейська партія “Продовжуємо зміни” ще одного колишнього голови уряду Кирила Петкова близько 20,8%.

За ними йдуть партія національних меншин “Рух за права і свободи” (ДПС) із 11,6% голосів, “Відродження” з 10,6% голосів, “БСП” 9,6%, “Демократична Болгарія” з 7,3%.

Партія “Болгарський схід” набирає 4,8% голосів, а популістська “Є такий народ” балансує на межі прохідної позначки у 4%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Болгарії не дадуть Україні важке озброєння: міністр назвав причину

За попередніми даними, загалом до парламенту проходять представники восьми партій. Явку виборців 2 жовтня оцінили в 30%.

Попередній глава уряду Болгарії Кирил Петков вже визнав поразку і заявив, що його партія не намагатиметься входити до владної коаліції і займе місце опозиції.

Проте самій ГЕРБ не вистачить голосів для формування кабінету міністрів, доведеться шукати партнерів для коаліції. Це ускладнюється тим, що майже всі політичні партії звинувачували Борисова і його соратників у корупції.

У червні популістська партія “Є такий народ” вийшла з коаліції. Тоді ж опозиційна партія ГЕРБ ініціювала вотум недовіри, і уряд Кирила Петкова було відправлено у відставку й оголошено дострокові вибори.

У березні колишнього прем’єр-міністра Болгарії Бойко Борисова затримали в рамках поліцейської операції, пов’язаної з розслідуваннями прокуратури ЄС.

Болгарія відмовляється вести переговори з російським Газпромом щодо нових контрактів. Країна зацікавлена в участі спільних закупівель енергоносіїв у рамках Енергетичної платформи ЄС.