В Офісі президента заявили, що Україна може вступити до НАТО, як Швеція та Фінляндія

Україна може вступити до НАТО без виконання Плану дій щодо членства.

Можемо пройти шлях до членства в НАТО у прискореному режимі, заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква прокоментував заяви дев’ятьох президентів країн Центральної і Східної Європи, які підтримали членство України в НАТО.

У цій заяві вони посилалися на саміт Альянсу у Бухаресті 2008 року, а не на заявку про вступу до НАТО, яку Україна подала кілька днів тому.

“Існує рішення Бухарестського саміту, яке нікуди не зникало, де написано, що Україна стане членом НАТО. Там немає слова “колись”. Там написано: Україна стане членом НАТО, першим етапом чи одним з етапів має бути надання їй Плану дій щодо членства. Заява 2008 року. Скільки років минуло з того часу, ми всі з вами бачимо, і наскільки обстановка, особливо з початку відкритої агресії Росії проти України, змінилася, ми також бачимо”, сказав Жовква.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський подякував президентам країн, які підтримують вступ України в НАТО

Усі рішення самітів НАТО щодо членства України дійсні.

“Заява Бухарестського саміту була підтверджена на Мадридському саміті (2022 року), коли у новій Стратегічній концепції НАТО на наступні 10 років було продубльовано відповідне положення, що Україна стане членом НАТО”, – зазначив Жовква.

Швеція і Фінляндія рухаються до НАТО без Плану дій щодо членства. Україна також не проти пройти цим шляхом, наголосив Жовква.

Лідери дев’яти держав-членів НАТО 2 жовтня підписали заяву, у якій закликали Альянс суттєво збільшити військову допомогу Україні.

Вони відвідували Україну під час війни й “на власні очі переконалися в наслідках російської агресії”.