Вивезені до РФ діти й колаборанти у підвалах: нацгвардієць розповів про звільнений Куп’янськ

Після звільнення українськими захисниками Куп’янська Харківської області від росіян, колаборанти переховувалися у підвалах.

Під час стабілізаційних заходів у Куп’янську в міському відділку поліції також було виявлено приміщення, де утримували людей з метою отримання інформації про учасників АТО. Про це повідомила пресслужба Національної гвардії (НГУ).

Після активних бойових дій артилерії Збройних сил України саме підрозділи НГУ першими зайшли в місто Куп’янськ та здійснили стабілізаційні заходи з метою блокування району. А також обладнали по місту мобільні та спостережні блокпости.

“У селищах, що поблизу Куп’янська, колаборанти переховувалися у підвалах. Коли ми перевіряли території, виявляли їх та передавали у відповідні органи”, розповів один із нацгвардійців, який є кадровим військовим та з перших днів перебуває з добровольцями на східному фронті Харківського напрямку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни вдарили по автомобільній колоні під Куп’янськом: десятки вбитих цивільних

Також, гвардієць пригадав, як у перший день відбиття міста, на одному з блокпостів військовослужбовці НГУ виявили 11 окупантів, які заблукали у стороні українських захисників та вийшли в “руки” гвардійців.

За його словами місто покинула більша частина населення. Цікавий і той факт, що сотні дітей вивезли до росії, буцімто до таборів відпочинку, обіцяючи батькам безпеку для їхніх дітей. Проте до сьогодні ті батьки не знають про долю своїх дітей.

Нацгвардієць каже, що окупанти відійшли на тимчасові позиції за містом. Підрозділи Сил оборони України продовжують контрнаступ і змушують окупанта тікати.

Військовий вважає, що росіяни будуть відступати далі до великих населених пунктів Луганщини (Сватове, Старобільск), де спробують закріпитися і організувати оборону. Проте гвардієць переконаний, що ворогу це не вдасться.

11 вересня підрозділи НГУ та ЗСУ зайшли до міста Куп’янськ. Остаточно українські військові звільнили Куп’янськ 17 вересня, у тому числі, лівий берег річки Оскіл, що розділяє місто. Сили оборони України витіснили ворога від західної околиці Куп’янська приблизно на 6 км, але противник досі обстрілює промислову зону міста з лісу.

Ворог продовжує завдавати вогневі удари по населених пунктах району касетними боєприпасами та ракетами С-300. Найбільше, за словами місцевих, страждають будинки цивільних та інфраструктура.