“Єдині”: що відомо про безкоштовні курси для охочих перейти на українську мову – сюжет (Відео)

Вивчення української

Повномасштабна війна росії проти України

Наразі курс закінчують близько 10 тисяч студентів по всій Україні

“Єдині” – так назвали курси вивчення української мови, які вже кілька місяців поспіль працюють по всій Україні та навіть за кордоном. Заняття безплатні. Набір у нову групу розмовного клубу триватиме до 3 жовтня, тобто до завтра. Кореспондент “5 каналу” відвідав одне із таких занять.

“Єдині” – мовний проєкт від ініціативи “Навчай українською”. За 5 наборів поспіль модератори допомогли глибше вивчити рідне слово вже більш як 30-тьом тисячам студентів.

“Ми хочемо, аби українці, Україна, заговорили українською мовою. Це наша ціль. Це наша мета. Не зібрати гроші, не заробити собі. Ми працюємо задля українців, задля України”, – повідомила координаторка Київської області мовного проєкту “Єдині” Маргарита Самойлюк.

Викладають фахові педагоги із середніх та вищих навчальних закладів. Андрій Москалюк, один із модераторів, саме випускає черговий курс студентів. Спочатку викладав у рідному Хмельницькому, та вже наприкінці травня повернувся до Києва. Каже, що хоче здобув юридичний фах – мову вивчає все життя.

“Завжди любив українську, я і сам українськомовний. І в мене було два фактори, які визначали мою любов до української – це моя сім’я, родина. Дідусь, бабуся зокрема, які добре знають українському літературу та мову і Могилянка, яку я закінчив. Власне, за фахом юрист, але українську мову там теж гарно вчили”, – зауважив модератор мовного проєкту “Єдині” Андрій Москалюк.

Наразі курс закінчують близько 10 тисяч студентів по всій Україні. У Києві у цьому розмовному клубі невелика група, де зібралися кияни, а також переселенці з тимчасово окупованих територій. Вивчає мову і вірменка Аліна Літвінова. Розповідає, що через російські війська змушена починати життя з нуля – уже втретє. Спершу тікала від війни у Нагірному Карабасі у 1988-1989 роках, вдруге – виїжджала з Луганська з приходом москалів у 2014-му. Туди свого часу рушила від небезпеки.

“Другого червня 2014 року, коли о четвертій ранку полетіли літаки і там почалася війна”, – каже Аліна Літвінова.

І от уже втретє після початку повномасштабного вторгнення росії. На мовних курсах Аліна знайшла людей, які так само вимушено залишили свої помешкання через російське вторгнення. Мотивацію вивчати мову пояснює повагою до країни, яка надала прихисток.

“Це було моє особисте бажання вивчати і спілкуватися українською мовою. І воно походило від серця і з поваги до країни України. Це щиро. Це щиро і я це відчуваю зараз дуже гостро”, – додала Аліна Літвінова.

Найбільша проблема, розповідають учасники, брак запасу слів, однак готові впевнено його поповнювати.

“Використовується оця мова як зброя, можна так сказати. Нами маніпулюють. Цим. І щоб цього не ставалося, щоб мені інша країна не казала що робити тому, що я розмовляю їхньою мовою, я вирішив перейти на українську”, – зауважив учасник мовного проєкту “Єдині” Роман Серафимович.

Учасниця мовного проєкту “Єдині” Анастасія Непомілуєва наголосила: “Тому, що мені не подобається позиція, коли інша країна із мовного питання робить політичні якісь висновки і робить висновки, що це її територія лише тому, що я не розмовляла українською у повсякденному житті”.

Організатори мовного проєкту “Єдині” розповідають, що курс, який розпочнеться 3 жовтня і на який ще досі триває реєстрація, має бути грандіозним. Окрім значного набору на безплатні заняття в Україні, онлайн-філії відкриті і за кордоном. Однак через запит нашої діаспори і тимчасових переселенців, “Єдині” планують відкрити офлайн розмовні клуби у Польщі, Італії, Нідерландах та Чехії.

“Я думаю пройде час і вся Україна – вона врешті заговорить українською мовою. Тому, от у нас до 2024 у нас є ціль мільйону людей допомогти”, – підсумувала Маргарита Самойлюк.

Назар Войтенков, Орест Пона, “5 канал”

Читайте також: Позбутися російськомовних книг і підтримати українську армію: як київська книгарня допомагає ЗСУ

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.