Три країни погодилися оплатити гаубиці Zuzana-2 для України: скільки САУ отримаємо

Німеччина, Данія й Норвегія оплатять виробництво гаубиць Zuzana-2 для Збройних сил України.

Очікується, що за кошти трьох країн для української армії виготовлять 16 самохідних гаубиць. Про це повідомляє DennikN.Sk.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні набрав чинності закон США про лендліз для України

Країни погодились виділити 92 млн. Данія вже підписала листа про наміри зі Словаччиною, Норвегією та Німеччиною про виробництво гаубиць для України.

Виробництвом гаубиць на шасі Tatra займатиметься словацька компанія Slovak Armaments.

Передбачається, що Данія, Норвегія та Німеччина виділять уряду Словаччини по 30 млн євро, і надалі Міністерство оборони придбає у приватної компанії гаубиці та передасть їх Україні.

САУ Zuzana 2 є модернізацією попередньої версії Zuzana калібру 155 мм. 2018 року армія Словаччини закупила 25 артустановок. Їх передали в армію 2021-го для заміни попереднього покоління.

Артустановка завдяки стволу завдовжки 52 калібри здатна стріляти на максимальну дистанцію до 41 км. Башта САУ здатна розвертатися на 360 градусів. Для її обслуговування необхідно три людини, а в попередній модифікації чотири.

Гаубиця має автомат заряджання, що дозволяє вести вогонь у режимі MRSI кілька ракет влучать в одну ціль одночасно.

У серпні Словаччина передала Україні перші чотири самохідні артилерійські установки Zuzana 2. САУ вже перебувають в українських військових.

Франція передасть Україні самохідні артилерійські установки CAESAR, які призначалися для Данії. Данія, зі свого боку, вже погодилася відмовитися від частини гармат, щоб відправити їх Україні.

Нове постачання може охоплювати від 6 до 12 гаубиць, повідомляє французьке видання Le Monde.