“Підбити ворожий танчик – мрія кожного гранатометника”: історія добровольця з Полтави, який отримав поранення на фронті (Відео)

Тарас Лелюх

Повномасштабна війна росії проти України

Тарас лікується та проходить реабілітацію у Полтавському шпиталі

Він приховував від родини, що воює, і вів відеощоденник фронтових подій. Доброволець із Полтави на позивний “Сварога” повернувся із пораненням з Донбасу, але вже рветься в бій. Боєць згадує тактику і зброю ворога на початку бойових дій 8 років тому і порівнює їх із сьогоденням.

Тарас Лелюх – військовий із бойовим досвідом ще з 2014 року. Після повномасштабного вторгнення у складі Штурмової роти “Одін” добровільно знов вирушив на схід країни. Одразу потрапили у пекло поблизу Зайцевого, звідки до позицій ворога було не більш як сотня метрів. Бої були щодня. Найзначущі моменти Тарас знімав на відео.

“Знищували всі ворожі позиції, всі ворожі укриття. На жаль, бронетехніка їхня там не їздила, а ми дуже цього хотіли, тому що підбити танчик – це, звичайно, мрія кожного гранатометника”, – розповідає гранатометник штурмової роти “Одін” Тарас Лелюх.

Підрозділ Тараса стримував наступ ворога, не давав йому зімкнути кільце з угрупованням противника, яке насувалося з півночі.

“Вони були гарно споряджені, оснащенні, у них була зброя з тепловізійними прицілами, із саунд-модераторами, щоб не видно було спалахів і майже не чути звуків”, – додав Тарас Лелюх.

Тарас Лелюх із позивним “Сварог” постійно проводить паралелі з початком бойових дій на сході 2014 року.

“Раніше по нас не била авіація. В цей раз по нас тричі працювала ворожа авіація. Звичайно, враження і відчуття – не дуже приємні. Ти нічого не встигаєш зробити, бо спочатку йде прильот боєприпасу, а тільки тоді йде звук. Тепер у нас з’явилося більше і краще озброєння, кращі засоби зв’язку, вже зараз теж активно використовуються квадрокоптери, і типу “Крило” – наші літаки-розвідники”, – наголосив військовослужбовець.

Коли Тарас копав окоп на іншій локації, ворог накрив позицію вогнем із мінометів. Бійця поранило.

“Тільки встиг одягнути каску, навіть не защепив її, і другий вибух стався буквально за пару метрів від мене і мого помічника-гранатометника з позивним “Конон”. Уламки влучили мені в каску, є фотографія пошкодження каски. Мені збило її з голови. Я вдарився головою об стіну окопа і трохи уламки прилетіли мені в спину, в передпліччя”, – пригадує Тарас Лелюх.

Нині Тарас лікується та проходить реабілітацію у Полтавському шпиталі. Весь час, доки воював, казав дружині, що працює інструктором на полігоні Тернополя. Щоби вона не хвилювалася.

“Мені хлопці з Тернополя присилали фотографії, присилали прогнози погоди, щоб я казав їй, коли дощ, коли не дощ в Тернополі, і дружина думала, що я там, на полігоні навчаю. І вже коли повернувся, то не встиг додому прийти, бо поки зброю здавали, вийшов сюжет, що повернулася рота з Бахмута, і там я засвітився”, – підсумував Тарас Лелюх.

Довго відлежуватися у лікарні Тарас не планує. Вже рветься на фронт – бити ворога та здобувати перемогу.

Анна Морозова, Богдан Проскуров, Полтава, “5 канал”

Читайте також: Українці всього за кілька годин зібрали 10 млн грн для реабілітації визволених із полону “азовців” 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.