Які ліки та медичні послуги безплатні для людей похилого віку – роз’яснення НСЗУ

Програма медичних гарантій дозволяє безплатно надати всі необхідні послуги людям поважного віку, щоб попередити проблеми зі здоров’ям.

За бюджетні кошти можна також виявити серйозні захворювання на ранніх стадіях та вчасно почати лікування. Роз’яснення про те, які медичні послуги та ліки мають бути безплатними для людей поважного віку, надала Національна служба здоров’я України.

В НСЗУ нагадують, що для людини будь-якого віку, в тому числі і старшого, важливо мати сімейного лікаря і бути з ним на зв’язку.

“За рецептом від сімейного лікаря люди похилого віку мають можливість отримувати безоплатно або з незначною доплатою Доступні ліки. Ця програма постійно розширюється і перелік захворювань, від яких можна отримати медикаменти, вже досить великий. Йдеться про хронічні захворювання, які добре піддаються контролю, якщо пацієнт регулярно приймає ліки”, йдеться у повдіомленні.

Зокрема, це ліки від таких захворювань:

– серцево-судинні;

– профілактика інсультів та інфарктів;

– бронхіальна астма;

– діабет ІІ типу;

– нецукровий діабет;

– інсулінозалежний діабет (інсуліни);

– розлади психіки та поведінки;

– епілепсія;

– хвороба Паркінсона;

– хронічне обструктивне захворювання легень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ розповіли, як пройти мамографію безплатно: інструкція

В НСЗУ наголошують, що з початку 2022 року 1,57 млн пацієнтів отримали свої “Доступні ліки”. З них понад 55% – це люди віком від 65 років.

Доступні ліки можна отримати у будь-якій аптеці країни, яка працює за договором з НСЗУ, незалежно від того, де виписали рецепт. На час дії воєнного стану рецепт може бути не лише електронний, а й паперовий. Виписати його може будь-який лікар первинної ланки, не обов’язково той, з яким укладена декларація.

“Якщо ви підтримуєте зв’язок з вашим сімейним лікарем, виписати рецепт він зможе і по телефону. А щоб отримати ліки не обов’язково йти самому в аптеку, можна передати номер рецепту рідним чи близьким”, наголошують в НСЗУ.

Окрім того, програма медичних гарантій гарантує людям похилого віку усі види спеціалізованої медичної допомоги. Це консультації спеціалістів, аналізи, обстеження, госпіталізації та операції.

Особливий акцент на лікуванні інсульту та інфаркту, а також обстеженнях для ранньої діагностики онкозахворювань.

“Пацієнти з гострим інфарктом та інсультом отримують все необхідне їм лікування безоплатно. В разі появи симптомів цих захворювань все що потрібно зробити викликати швидку допомогу за номером 103”, йдеться у повідомленні.

У Програмі медгарантій передбачено також шість інструментальних досліджень для виявлення онкологічних захворювань. Йдеться про гастроскопію, бронхоскопію, гістероскопію, колоноскопію, цистоскопію та мамографію. Людям похилого віку рекомендують проходити ці дослідження періодично. Вони повністю безоплатні за направлення лікаря. Виписати направлення може як сімейний лікар, так і профільний спеціаліст.

“Незалежно від того, де зареєстроване місце проживання, люди похилого віку можуть отримати медичну допомогу в будь-якому медичному закладі, який має договір з НСЗУ. Це стосується як внутрішньо переміщених осіб, так і тих, хто не змінював місце проживання. Пацієнт сам обирає, де йому зручно отримати медичну допомогу, а оплачує її замість пацієнта Національна служба здоров’я України”, наголошують в НСЗУ.

Під час війни, як і раніше, українці можуть зробити всі необхідні планові та ургентні операції безоплатно. Програма медичних гарантій покриває не тільки самі хірургічні втручання, а й всі супутні медичні послуги, йдеться у роз’ясненні Національної служби здоров’я України.

Медична допомога у стаціонарі будь-якої лікарні, що має відповідний договір з Національною службою здоров’я України, для українців є безоплатною. Надання таких послуг не прив’язане до місця проживання, нагадала пресслужба Міністерства охорони здоров’я.