Електрошокери та голки під нігті – морпіх Михайло Діанов розповів про тортури в російському полоні

Із полоненими з “Азовсталі” росіяни поводились, як з тваринами. Роздягали, били, заклеювали скотчем та всіляко принижували.

Серед тортур – електрошокери та голки під нігті. Про жахіття російського полону в інтервю Sky News розповів звільнений з полону морський піхотинець Михайло Діанов.

Він був серед тих, кого окупани тримали в колонії в окупованій Оленівці на Донеччині. по якій ними ж було завдано удару. У вересні Діанов нарешті потрапив додому. Його вдалося повернути з полону у складі групи з 215 захисників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФСБ РФ була проти обміну Медведчука на “азовців”, але Путін наполіг на цьому особисто WP

Колонію в Оленівці морпіх називає концтабором.

“Їсти там було неможливо. На їжу давали 30 секунд. За 30 секунд треба було з’їсти все, що можна. Хліб був навмисне дуже жорсткий, хлопці, яким вибили зуби, не встигли поїсти. Це було 30 секунд, а потім ти повинен був зупинитися. Потім ти мав відразу встати і бігти. Так було весь час”, розповідає Діанов.

За його словами, полонених кидали в одиночну камеру і катували за те, що вони підняли ягоду з землі і з’їли її. Їх били палицями, застосовували електрошокери та встромляли голки під нігті.

“Повірте, після місяця голодування, коли закриваєш очі, ти забуваєш про сім’ю, про країну, про все. Єдине, про що ти думаєш, це про їжу”, каже Діанов.

Морпіх розповідає, що у цій в’язниці окупанти тримали в рази більше осіб, ніж вона може вмістити. Замість 150 людей в блоці було 800. Через постійне перебування у неймовірній тисняві у Михайла почалися проблеми з ногами тепер йому важко ходити.

За час перебування в полоні росіян боєць схуд на 40 кг, а його стан здоров’я значно погіршився.

Росіяни майже не надавали пораненим полоненим потрібну медичну допомогу. На момент здачі в полон у Діанова буде зламана права рука. Окупанти провели необачну операцію за допомогою плоскогубців і без анестезії. Тому через відсутність медичної допомоги кістка зросла півколом.

Тепер йому потрібно набрати 20 кг, перш ніж він зможе зробити корекційну операцію на руці. А поліпшення психічного стану, швидше за все, займе набагато більше часу.

“Кожен травмований. Я вважаю себе психічно сильною людиною, але для мене багато речей втратило свою цінність”, каже Михайло.

29 вересня відбувся черговий обмін полоненими. Україні вдалося повернути чотирьох морських піхотинців і двох цивільних.

21 вересня з російського полону повернули 215 осіб. 200 Захисників України обміняли на нардепа Віктора Медведчука. Захисники Азовсталі чотири місяці перебували в російському полоні. Оборона Маріуполя тривала 86 днів.