Україна є “безпековою парасолькою” для Європи та НАТО – Порошенко на безпековій конференції у Вісбі (Відео)

Петро Порошенко у Вісбі

Необхідно якомога швидше розпочати перемовини про членство України у Північноатлантичному Альянсі, наголосив політик

Україна наразі є “безпековою парасолькою” для Європи та НАТО, тож потребує швидкої та рішучої підтримки союзників. Альянсу варто якомога швидше почати вступні переговори з Україною, адже будь-які інші варіанти “безпекових гарантій” грають на користь путіна.

На цьому наголосив Петро Порошенко під час виступу на міжнародній безпековій конференції у Вісбі на острові Ґотланд (Швеція).

“Досить говорити про “гарантії безпеки”, це абсолютно шкідливий меседж. Коли я став президентом у 2014 році, я взяв групу своїх радників, щоб з’ясувати, як ми можемо використати гарантії безпеки з Будапештського меморандуму. Ніяк! Це лише сигнал про те, як допомогти путіну уникнути членства України в НАТО”, – вважає Порошенко.

І додав: “Нам потрібне членство в НАТО. Зеленський зазначив, що це було послання для всього світу і сигнал для українського народу – у нас більше немає іншої альтернативи”.

Він нагадав, що рівень підтримки членства в Альянсі серед українців наразі вже перевищує 75%.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

“Нам більше не потрібен План дій щодо членства, нам потрібен початок переговорів щодо членства. Я не вірю в Бухарестську декларацію про відкритість дверей до НАТО. Двері в НАТО для нас закриті. І це несправедливо по відношенню до українського народу, до народів Європи, до народів держав-членів НАТО, тому що тепер Україна є “парасолькою” для НАТО”, – констатував п’ятий президент.

Він закликав союзників брати приклад з країн Балтії, які демонструють однозначну підтримку євроатлантичних прагнень України.

“А щодо скептиків – якщо ви не можете сказати “так”, будь ласка, мовчіть. Ми робимо все можливе, щоб перед самітом у Вільнюсі ми могли заручитися одностайною підтримкою держав-членів Альянсу”, – закликав Порошенко.

Він пригадав: “Вільнюс – це дуже щасливе місто для України. У Вільнюсі ми мали завершити ініціативу Східного партнерства щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Цього не відбулося, і тому почалася Революція Гідності. Але я зателефонував президенту Литви і попросив привезти мені ручку з Вільнюського саміту Східного партнерства в листопаді 2014 року. І в перший же тиждень, коли мене обрали президентом, я підписав цією ручкою Угоду про асоціацію з Європейським Союзом”.

І резюмував: “Будь ласка, збережіть ручки до наступного саміту НАТО. Я залишаюся оптимістом – Україна буде в НАТО. Україна буде найкращою армією Європи. Нам потрібна ваша єдність і солідарність з Україною”.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський оголосив, що Україна подає заявку на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО. У Канаді та країнах Балтії вже заявили про підтримку вступу. Заявку того ж дня прокоментував генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

  • Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.