Експерт назвав умову, за якої НАТО може превентивно вдарити по Росії

Північноатлантичний Альянс може завдати превентивного удару по Росії в тому випадку, якщо виявить реальні ознаки підготовки РФ до завдання ядерного удару по Україні.

У цьому випадку війська НАТО будуть закривати не стільки Україну, скільки всю Європу в цілому, пояснив полковник Збройних сил України в запасі, військовий льотчик-інструктор Роман Світан в ефірі телемарафону Freedom, повідомляє Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єрмак: Якщо світ зараз не поставить РФ на місце, наступні війни будуть ядерними

Світан зазначив, що подача Україною заявки в НАТО підвищила її захист від можливого удару мінімум на кілька рівнів. Проте, нехтувати ймовірністю, що Росія зважиться на удар, не варто – хоча для неї це тепер буде набагато складніше, ніж раніше.

“Це сигнал, росіянам в тому числі що буде удар у відповідь, а швидше за все – превентивний удар до того, як вони використовують ядерну зброю”, – сказав він.

НАТО може завдати два удари. Перший припаде до ядерного боєзапасу, який буде транспортуватися Росією і готуватися до застосування, а другий – безпосередньо з військово-політичного керівництва РФ.

В українській розвідці тим часом вважають, що найближчим часом Російська Федерація не використовує проти України ядерну зброю.

Аналітики ISW, навпаки, вважають, що є умови, при яких Володимир Путін все-таки застосує ЯЗ. Але основна мета Путіна – це залякування західних країн.

Державний секретар США Ентоні Блінкен зазначив, що Сполучені Штати Америки не бачать, що Росія готується використовувати ядерну зброю у війні проти України.