рашисти викрали генерального директора ЗАЕС: у МАГАТЕ відреагували

ЗАЕС

Повномасштабна війна росії проти України

Президент “Енергоатому” вимагає від російських військових, які захопили ядерний об’єкт, припинити акти тероризму щодо керівництва

Російські загарбники затримали та вивезли у невідомому напрямку генерального директора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова, повідомив президент державного підприємства “Енергоатом”  Петро Котін.

Ввечері 30 вересня, близько 16:00, окупаційний патруль затримав Мурашова дорогою від станції до Енергодару. Автівку зупинили, його самого силоміць затримали та зі зав’язаними очима відвезли в невідомому напрямку. Інформації про місцезнаходження та долю гедиректора ЗАЕС немає.

“Генеральний директор ЗАЕС є ліцензованою особою – він несе головну та виключну відповідальність за ядерну та радіаційну безпеку Запорізької АЕС. Його затримання створює небезпеку експлуатації найбільшої в Європі атомної електростанції”, – наголосив Котін.

Президент “Енергоатому” вимагає від російських військових, які захопили ядерний об’єкт, припинити акти тероризму щодо керівництва та персоналу станції, негайно звільнили Ігоря Мурашова та повернути його до виконання службових обов’язків.

Котін також закликав генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та керівника ВАО АЕС Тома Мітчелла задіяти всі можливі заходи для термінового звільнення Ігоря Мурашова із полону російських окупантів.

Викрадення генерального директора ЗАЕС Ігоря Мурашова впливає на ядерну безпеку.

Про це заявив глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

“Таке затримання будь–якого члена персоналу станції саме по собі стало б джерелом серйозної стурбованості, а також через його психологічний вплив і тиск на решту персоналу, що завдає шкоди ядерній безпеці та безпеці”, – сказав Гроссі.

Крім того, генеральний директор ЗАЕС несе відповідальність за забезпечення ядерної безпеки та збереження станції. Він забезпечує виконання всіх експлуатаційних процедур станції, у тому числі пов’язаних з ядерною безпекою, радіаційною безпекою експлуатаційного персоналу та ядерною безпекою. Крім того, він активує та керує реагуванням на будь–яку ядерну аварійну ситуацію на місці.

“Таким чином, його відсутність на роботі також безпосередньо і серйозно впливає на прийняття рішень щодо забезпечення безпеки та охорони станції”, – додав Гроссі.

Нагадаємо, на запрошення уряду України Міжнародне агентство з атомної енергії ООН сформувало місію для візиту на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію. До її складу увійшли 14 міжнародних експертів під керівництвом генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі.

Попри активні російські обстріли міста Енергодар та коридорів руху інспекції, вона таки прибула на ЗАЕС 1 вересня. На ядерному об’єкті місія пробула менш як три години, після чого основна частина фахівців поїхала – на місці до 3 вересня залишилися п’ять представників МАГАТЕ. Але в агентстві розраховують, що зможуть забезпечити постійну присутність на ЗАЕС.

За свідченням співробітника станції, інспектори пересувалися і спілкувалися з персоналом ЗАЕС лише в присутності російських військових та працівників “росатому”. Він назвав ситуацію “цирком”. А радник міністра внутрішніх справ описав місію як “екскурсію незацікавленого туриста по нецікавому музею”.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.