Глава МАГАТЕ збирається з візитом в Україну і Росію – ЗМІ

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі планує наступного тижня провести переговори про створення захисної зони навколо окупованої росіянами Запорізької атомної електростанції.

З цією метою Гроссі наступного тижня планує відвідати Київ і Москву, повідомляє інформаційне агентство Reuters.

“Генеральний директор Гроссі продовжує свої консультації та інші зусилля, спрямовані на якнайшвидше узгодження і реалізацію зони ядерної безпеки навколо ЗАЕС” – сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викрадення гендиректора атомної станції: МЗС звернулося до ООН

Також МАГАТЕ планує з’ясувати долю генерального директора ЗАЕС Ігоря Мурашова, якого захопили в полон російські окупанти в Енергодарі. Зараз, як заявив представник МАГАТЕ, Агентство зв’язалося з російською владою і зажадало роз’яснень.

Російські окупанти викрали Ігоря Мурашова 30 вересня по дорозі від станції до Енергодара, де знаходиться ЗАЕС. Гендиректора із зав’язаними очима вивезли в невідомому напрямку.

Окупанти захопили Енергодар 4 березня. Це найбільша за розмірами атомна станція в Європі та третя у світі. У вересні МАГАТЕ оприлюднило звіт за підсумками інспекції на ЗАЕС. Ситуація безпрецедентна, написали вони.