ФСБ РФ була проти обміну Медведчука на “азовців”, але Путін наполіг на цьому особисто – WP

Федеральна служба безпеки Росії була категорично проти того, щоб обмінювати нардепа Віктора Медведчука на військовополонених українців, у тому числі з “Азова”.

Однак президент РФ Володимир Путін особисто затвердив обмін, попри численні попередження про наслідки, повідомляє Washington Post з посиланням на коментар деяких чиновників з США та України, який вони дали на умовах анонімності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буданов окреслив роль Медведчука у війні РФ проти України

Зокрема, Путін проігнорував попередження ФСБ про те, що обмін 215 військовополонених, у тому числі 10 іноземців і п’яти командирів оборони “Азовсталі” на Медведчука і 55 росіян вкрай негативно позначиться на репутації російського президента.

“Показово, що Путін вважав за краще обміняти свого дармоїда та одну з довірених осіб в Україні Медведчука, на героїв Маріуполя” – зазначило джерело в США, додавши, що цей обмін дуже сильно розчарував прихильників Путіна, показавши їм, що дійсно важливо для мешканця Кремля.

Також цей обмін сильно стурбував ФСБ РФ. Там усвідомлювали, як буде виглядати цей обмін, але їх попередження було пропущено повз вуха. У підсумку президент України Володимир Зеленський назвав обмін перемогою України, а в Росії рішення Путіна різко критикували.

Анонімне джерело з Державного департаменту США додало, що обмін дійсно показав, наскільки важливо було Путіну роздобути Медведчука.

21 вересня з російського полону повернули 215 осіб. 200 Захисників України обміняли на нардепа Віктора Медведчука.

Серед звільнених п’ять командирів: Денис Прокопенко “Редис”, Святослав Паламар “Калина”, Олег Хоменко, Сергій Волинський “Волина” та Денис Шлега.

Захисники Азовсталі чотири місяці перебували в російському полоні. Оборона Маріуполя тривала 86 днів.