Франція передасть Україні САУ Caesar, які призначалися Данії – ЗМІ

Франція передасть Україні самохідні артилерійські установки Caesar, які призначалися для Данії. Данія, зі свого боку, вже погодилася відмовитися від частини гармат, щоб відправити їх Україні.

Нове постачання може охоплювати від 6 до 12 гаубиць, повідомляє французьке видання Le Monde.

Щоправда, Україна просить 15 гаубиць, така поставка теж виглядає цілком непогано. Домовленість про САУ стала результатом переговорів між президентом Еммануелем Макроном, президентом України Володимиром Зеленським і прем’єр-міністром Данії Метті Фредеріксен.

“Поки технічні обговорення завершуються, маневр є предметом принципової політичної домовленості між трьома урядами”, – повідомляє видання.

Данія замовляла у Франції 15 гармат у 2017 році та ще 4 – у 2019 році. Але данці готові відмовитися від 12 машин на користь України. Данські гаубиці відрізняються від французьких зразків, які вже є на озброєнні ЗСУ: вони вдвічі важчі (32 тонни проти 16), зате значно сильніші броньовані, розміщуються на 16-колісній базі, несуть подвоєний БК (36 снарядів).

Зазначається, що президент Франції може оголосити про передачу САУ вже 3 жовтня.

Президент США Джозеф Байден тим часом підписав закон про продовження фінансування американського уряду, що включає 12,4 млрд доларів додаткової допомоги Україні. $7,8 млрд виділять на оборонні потреби, а $4,5 млрд на пряму бюджетну підтримку України.

Також Європейський Союз профінансував військову допомогу на суму 2,5 млрд на потреби ЗСУ. Йдеться про зброю та амуніцію.