Останніми його слова були – “дуже боляче”: історія Героя України та його родини (Відео)

Діти героїв

Повномасштабна війна росії проти України

У 2019-му чоловік добровільно пішов захищати Україну

Подарувати дітям щасливе сьогодення та майбутнє. В Україні вже пів року працює благодійний фонд “Діти Героїв”, що бере під опіку малечу, яка втратила на війні одного або обох батьків. Потрапили під крило фонду 2-річна Єлизавета і 9-річний Макар. Вони обоє народилися у Лисичанську, а їхній батько загинув у Волновасі. “5 канал” продовжує цикл сюжетів “Діти Героїв. 

“Він був дуже добрим, гарним батьком, чоловіком. Мені здається, більше таких людей немає”, – каже дружина загиблого військовослужбовця ЗСУ Анна.

Таким Анна пам’ятатиме свого чоловіка Олександра. Пара познайомилася, коли жінці було 17, а далі, каже – 10 щасливих років життя разом у Лисичанську.

“Я закінчувала у Старобельську медичне училище, а чоловік сидів із сином, а я бігала на пари”, – пригадує Анна.

У 2019-му коханий добровільно пішов захищати Україну.

“На той момент, я була вже вагітна вже другою дитиною і ми так, ну він подумав і прийшов, і сказав, що наверно я піду, я звісно була проти, тому що це був вже 7 місяць вагітності, я залишилась сама”, – додала дружина загиблого військовослужбовця ЗСУ.

На початку повномасштабного вторгнення Олександр разом із своєю бригадою боронив Волноваху, що на Донеччині.

“Він у мене був навідником БМП, на БМП виїжджали з Волновахи. За ними їхали танки, а вони відстрелювалися просто автоматами проти танків. Так мне пояснили, куля якось пройшла. Останні слова були, що дуже боляче, хотів повернутися додому, хотів повернутися до родини”, – наголосила Анна.

Чоловік загинув 9 березня. На той момент Анна разом із 2-річною Єлизаветою та 9-річним Макаром уже евакуювалася до Києва.

“Я уже думала не так як собі важко, а те, що діти без батька залишилися – це дуже важко, коли йдеш по вулиці, а тато доньку за ручку веде, у нас уже такого не буде – це важко”, – розповідає жінка.

Анна зауважила: “І всі кричали, що Герой України і все останнє. Ми його як привезли до Обухова, ми самі  все купували, що герої, не наш герой якось так: “це не наш герой”. Без почестей, а привезли у мішку чорному, вибили ми форму. Зверху на чорному пакеті був прапор”.

Каже – єдине, що зараз рятує – допомога від небайдужих людей, бо в такі моменти є надія, що коханий загинув недаремно. Зокрема, Макаром та Єлизаветою тепер опікується фонд “Діти Героїв”.

“Виплатили по 5 тисяч на дітей, ну це одноразова допомога, ще пообіцяли, що вишлють рюкзак там, якщо треба планшет, можливо, ну дитині для навчання, викладають, що у табори різні там можна їздити, відпочивати дітям”, – підсумувала Анна.

Співзасновниця БФ “Діти Героїв” Антоніна Головач наголосила: “Ідея створити фонд виникла у мого чоловіка ще за часів 2014 року, і він у мирні часи ще про неї мені розказував, казав діти янголи, я б хотів їх оберігати, але якось вона лежала на поличці, чекала свого часу і ось цей час настав”.

Зараз під опікою фонду більш як 800 дітей. Антоніна розповідає – спочатку думали, що місією буде саме психологічна підтримка. Та згодом зрозуміли, що потрібна й матеріальна.

“Хотіли б надати усім нашим діткам медичне страхування, бо на мою думку, саме здоров’я і можливість за ним так гарно і вчасно доглядати – це є один із таких критеріїв для щастя і гарного самопочуття кожної дитини. Налагоджуємо зв’язки зараз з різними міжнародними ВУЗами для того, щоб дати нашим діткам великі можливості, міжнародні можливості”, – ствердила Антоніна Головач.

Для тих, хто потребує їхньої підтримки, співзасновниця закликає не соромитися і звертатися. Вся необхідна контактна інформація на їхньому сайті. Також долучитися до допомоги може кожен охочий у будь-якій точці світу. На сайті фонду є реквізити. Здійснити переказ можна у гривнях, іноземною та криптовалютою. Доступний банківський рахунок, paypal.

Софія Норенко, Орест Пона, “5 канал”

Читайте також: В останні хвилини рятував життя побратима: як фонд “Діти героїв” допомагає родині пережити втрату – сюжет 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.