“Спалах. Українська фотографія сьогодні”: у Києві презентували роботи фотографів, що знімають війну (Відео)

Виставка у Києві

Повномасштабна війна росії проти України

У кожній світлині є своя історія: життя у підвалі, евакуація, руйнування

Захисники “Азовсталі”, зруйнована “Мрія” та побиті міста. Фото, які увійшли в історію України. Військові світлини стали очима цієї війни та змогли показати світові справжнє обличчя російської армії. У столиці відкрили експозицію світлин, які розповідають про реалії життя українців після 24 лютого.

7 місяців повномасштабної війни. Військові фотографи зробили десятки фото, які облетіли весь світ і потрапили на обкладинки міжнародних медіа. А тепер їх можна побачити у Києві на виставці “Спалах. Українська фотографія сьогодні”.

Це зруйнований літак “Мрія”. Його сфотографував Володимир Чеппель, коли допомагав пошуковцям документувати злочини та наслідки перебування “русского міра” у Київській області. Найбільший літак світу та символ України росіяни знищили у перші ж дні війни на аеродромі у Гостомелі. Після побачених кадрів митець сказав, що мрії згоряють, але народжуються нові, та й русня горить краще за них.

“Це дуже важливо для історії. Щоб потім не забути. Пам’ять – це дуже важливо! Якщо ти не знаєш, що було в минулому, то є великий ризик, що все повториться знову”, – зазначив фотограф Володимир Чеппель.

А це – знімки, які стали символом незламності українських захисників. Їх зробив боєць “Азова” Дмитро Козацький на заводі “Азовсталь”. Вони вже облетіли увесь світ. А ці світлини нічного Харкова зміг спіймати в об’єктив фотограф Павло Іткін під звуки вибухів. Фотограф розповідає: ніколи не бачив таких темних ночей у рідному місті. Тоді і з’явилася ідея зробити панораму “Найтемніша ніч перед світанком”.

“У комендантську годину взагалі нікого немає. Лише може раз у пів години проїхати поліцейська машина. Але ніякого світла у вікнах, ніякого вуличного світла”, – пригадує фотограф Павло Іткін.

У кожній світлині є своя історія: життя у підвалі, евакуація, руйнування. Все це в Україну принесла росія. І завдяки фотографам світ дізнається про злочини окупантів.

“В Україні дуже класна культура і дуже класні фотохудожники, які займаються тим, чим і потрібно, а саме – фіксують реальність і для нас, і для історії, і для поколінь”, – повідомила відвідувачка виставки Юлія.

Відвідувач виставки Дмитро Багненко підсумував: “За секунду мирне життя змінюється. Пошрамоване війною. І важливо постійно показувати це таким чином”.

Виставка триватиме до 23 жовтня в Українському домі. А військові фотографи знову поїдуть фільмувати війну, щоб українці та світ назавжди запам’ятали справжнє обличчя росії.

Віталій Залевський, Микола Довгий, “5 канал”

Читайте також: “Український прапор – українська міць”: у Вінниці пройшла виставка стягів з унікальними історіями – сюжет

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.