Мало не згоріли заживо: як лондонська сім’я подарувала нове житло родині з Чернігівщини – сюжет (Відео)

Модульний будинок

Повномасштабна війна росії проти України

Гасити будинок навіть не бралися, у селі не було води

Нова домівка за три дні – лондонська сім’я подарувала родині з Чернігівщини модульний будиночок. У власній двоповерхівці господарі мало не згоріли заживо, коли туди влучили російські снаряди. Відтоді родину прихистили сусіди, а вже зараз велика сім’я має своє комфортне житло. Який на вигляд модульний будиночок і скільки в ньому можна жити, дізнавалася журналістка “5 каналу”.

З двомісячною донькою на руках, Ліля Пилипенко ледь не плаче біля руїн власного дому. Пригадує, як жорстоко московити вдерлися до села і як тут горіло мало не в кожному будинку. З братом і чоловіком від обстрілів тоді ще вагітна Ліля ховалася у холодному підвалі.

“Як спалахнув будинок, ми були внизу. На початку дуже боялися виходити, тому що вони обстрілювали будинок з трьох сторін і вже коли почали тріскатись стіни, ми почули, що щось падає і вибігали через вікно, тому що спереду стояли ще російські військові, тому через вікно збоку”, – пригадує жителька модульного будинку Лілія Пилипенко.

Жителька модульного будинку Алла Пилипенко повідомила: “5 березня заходили російські танки, вони обстріляли будинок і снаряди, як сказали нам потім, з запальною сумішшю були і попадання снаряду, попадання і дом вигорів”.

Гасити будинок навіть не бралися, у селі не було води, та й займання було масштабним, зітхає Алла, мама Лілії. Тоді перелякані діти дісталися до них з чоловіком у сусідній підвал. Та росіяни навіть після цього не дали Пилипенкам спокою.

“Приходили у підвали, виганяли всіх. Вони були тут господарями. Роздягали хлопців, шукали татуювання націоналістські. Вони шукали приналежність до бандерівців. Забирали все, що можна було забрати”, – додала Алла Пилипенко.

Лілія Пилипенко зауважила: “Вони шукали, щоб не було жодних телефонів. Якщо знаходили, то зразу стріляли. Вони сказали, що будуть стріляти. Я виходила посеред городів, щоб телефонувати свекрусі і сказати “ми живі”.

Жахи закінчились 30 березня, коли окупанти втекли з Іванівки. Відтоді родина Пилипенків кочувала від хати до хати – прихисток почергово давали сусіди. Дідусь Володимир, батьки Олександр та Алла, їхній син Влад і донька Ліля з чоловіком Антоном і малою Мирославою – семеро членів родини нарешті житимуть у себе вдома. Модульний будиночок родина бачить уперше. Кажуть, цей дім перевершив їхні очікування.

“Я шокована. Ефект вау. Насправді дуже затишно. Дуже затишно”, – зазначила Лілія Пилипенко.

У новій домівці родина має все необхідне – сюди провели світло і воду, є техніка, меблі та навіть посуд. Звели цей модульний будиночок лише за три дні. А жити в ньому можна до 50 років. Кухня, ванна і дві спальні – будиночок розрахували на шістьох членів родини. Уже сьогодні сім’я перенесе речі і святкуватиме новосілля.

“Дуже радий. Як на мене, комфортний, компактний, не такий звісно, як у нас був, але все одно якось придивимося”, – повідомив житель модульного будинку Влад.

Проєкт модульного будиночка реалізував соціальний стартап Tera Monada разом із громадською організацією “Сімейний сад”. Уже кілька місяців організації створюють модульні будинки для українців, у яких росія відібрала житло. Для цього залучають іноземних партнерів.

“Ми коли розповідали, родина Бакстерів настільки прониклися самою ідеєю, що вони можуть допомогти українській родині, і вони сказали: “вартість цього будинку для нас – це вартість електроенергії за три місяці для нашої родини в Британії. Тому це найменше, що ми можемо зробити, щоб підтримати родину в Україні”, – запевнила керівниця соціального стартапу Марія Шиян.

Заступник голови Чернігівської ОВА Дмитро Іванов зауважив: “Якщо інші це почують – вони зрозуміють, що все, що вони можуть за три місяці віддати за платіжку – вони включаються ще більше. 8500 руйнувань зазнала Чернігівщина і це колосальна цифра. Іванківська громада – одна з 57 громад наших. Вона дуже сильно постраждала. Потрібні мільярди, щоб відбудувати. Грошима області це неможливо зробити, але ми передаємо гроші будинкам, які не зазнали великих руйнувань, щоб вони хоча б скло, плівка, дахи”.

Це модульне житло виготовили на Київщині. До будівництва обласна влада планує залучати і виробників із Чернігівської області, аби пожвавити економіку регіону. Роботи буде вдосталь, кажуть, адже лише в Іванківській громаді загарбники понівечили понад півтори тисячі осель.

Оксана Паращак, Микола Чеботарьов, “5 канал”

Читайте також: “Ми рятуємо людей”: у Луцьку майструють модульні будиночки для тих, хто втратив своє житло через війну

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.