Марнотратство під час війни: чиновники за бюджетні гроші купують елітні авто

Під час війни чиновники скуповують за гроші платників податків елітні автомобілі.

Журналісти промоніторили закупівлі авто і сформували топ-6 найдорожчих, придбаних за останні кілька місяців. Про це пишуть “Наші гроші”.

У перші пару місяців після початку повномасштабної російської агресії найдорожчим стало придбання охоронцями Нафтогазу броньованих Toyota Land Cruiser 200 4,5L.

“Нафтогазбезпека” придбала сім авто 2017-19 років за ціною від 124 до 156 тис. за штуку на загальну суму 30 млн грн.

У серпні уряд примусив замовників повернутись у “Прозорро”. І почали рясніти різноманітні авто ціною від 1,5 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОПЗЖ заборонили, а їхні депутати “купаються” в мільйонах з держбюджету ЗМІ

Ось найдорожчі автомобілі серпня-вересня у порядку зростання ціни.

6. Комунальне “Конотопське транспортне управління” придбало кросовер Skoda Kodiaq за 1,78 млн грн.

Автівка потрібна для “перевезення особового складу Міністерства оборони”. Однак чому для перевезення військових не можна було придбати дешевший або вживаний автомобіль невідомо.

5. Управління поліції охорони у Вінницькій області витратило 1,85 млн грн на Toyota RAV 4 2,5 -CVT- Adventure AWD.

На сайті офіційного дилера японських автівок в Україні є купа пропозицій щодо інших модифікацій Toyota RAV4. І всі вони дешевші від авто для поліції. В обґрунтуванні закупівлі не сказано, чому було придбано найрозкішніше авто з можливих.

4. Чернігівський авіазагін оперативно-рятувальної служби Державної служби з надзвичайних ситуацій оголосив тендер на придбання пікапу за 2 млн грн.

Рятувальники хочуть новий Toyota Hilux Double Cab 2.4 D-4D MT з кунгом, бортовим комп’ютером, клімат-контролем, задніми і передніми датчиками паркування. Автівка має бути білого кольору, тобто про передачу його для військових потреб не йдеться. Аукціон призначено на 30 вересня.

3. Державне “Дрогобицьке лісове господарство” купує Toyota Highlander.

Львівський салон запропонував автомобіль за 2,29 млн грн. Він має хромовані елементи декору, антену “плавник акули”, обігрів лобового скла, висувні омивачі фар, зовнішні дзеркала з обігрівом, функцією автоматичного складання і нахилу при задньому русі.

Салон має бути шкіряний з декором під дерево та ілюмінацією панелей приладів і дверей. Сидіння з підігрівом. На сайті продавця вказано, що це “кросовер для ділових і сімейних подорожей”.

2. Державний “Фонд гарантування вкладів фізичних осіб” за 2,39 млн грн придбав електричний автомобіль Hyundai Ioniq 5 з комплектом зимової гуми, килимками і тонуванням скла.

Це не найдорожчий новий електрокар з можливих, але й не з дешевшого сегменту.

1. Виконавчий комітет Мирноградської міської ради (Донецька обл) відзначився найрозкішнішим автомобілем з оприлюднених у “Прозорро”.

Мерія містечка, що знаходиться у 50 км від окупованого Донецьку, за 3,28 млн грн придбала чорний позашляховик Toyota Land Cruiser 200.

“Апетити, як бачимо, у чиновників зростають. Чому уряд не вводить обмеження на таке марнотратство хороше запитання”, пише Центр протидії корупції.

У вересні Кабінет міністрів схвалив проєкт держбюджету на 2023 рік. Кошторисом зміцнять обороноздатність, заявили в уряді.

Соціальні витрати скоротили до 405 млрд грн. Бюджет голосуватимуть за скороченою процедурою.

В час війни деякі народні депутати їздять на нових елітних авто. Нардепи катаються на Audi Q7, Jaguar і Mercedes-Maybach.