Як правильно восени прибрати сад та подвір’я – корисні поради

Інтенсивне прибирання це не лише весняна справа. Восени воно не менш важливе.

Відрізняється хіба тим, що робити все слід оперативніше, аби встигнути до морозів та снігу. Особливо, враховуючи традиційну осінню дощову погоду. Gazeta.ua зібрала поради, як ефективніше прибрати навколо будинку, на подвір’ї в саду до настання зими.

У саду найперше прибирають опале листя, залишки сухих рослин та гілля дерев. Але навколо цього одностайності в господарів немає. Адже, кажуть, недарма природа так влаштувала, щоб листя на зиму вкривало землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цибуля на зиму коли і як правильно садити

Опале листя чудово вкриває грунт, захищаючи рослини від зимових морозів. А ще це природне добриво. Але, враховуючи нинішні теплі зими, можна сміливо згрібати листя і робити з нього компост. Потрібно уважно оглянути дерева. Можливо, деякі з них потребують “лікування”, адже зимувати мають здоровими.

Варто також врахувати, що фахівці не радять робити компост із листя, якщо дерева уражені хворобами та шкідниками. Таке листя краще закопати за межами саду.

За газоном восени також потрібно ретельно доглянути. Щоб навесні він милував око, подбати про це потрібно восени. Потрібно звернути увагу, що скошують траву приблизно наприкінці жовтня. Залишають висоту, достатню, щоб коріння не вимерзло взимку. Це близько 4-5 см.

Рослини на газону перед першими заморозками слід добре полити. А особливо “ніжні” потрібно утеплити, щоб захистити від морозів.

На подвір’ї перед морозами слід звернути увагу на бруківку та доріжки. Якщо там виросли бур’яни чи мох, їх на зиму потрібно позбутися.

Від початку травня до кінця липня півонії прикрашають сад, наповнюють його яскравими барвами й чудовим ароматом. Навіть після цвітіння їхнє листя відрізняється особливою декоративністю. Щоб ця краса була й наступного року, важливо знати, коли та як краще пересаджувати півонії.

Якщо ви хочете гарний сад і водночас не витрачати на нього багато часу, варто уважно поставитися до вибору рослин для саджання. Можна обрати невибагливі екземпляри. Тоді ваш сад матиме привабливий вигляд за мінімум зусиль. Варто придбати рослини, які можуть переносити різні суворі умови, зокрема спеку, вітер, холодну погоду, посуху тощо.