Кулеба пояснив наступні кроки на шляху до НАТО

Наступним кроком після заявки України на вступ до НАТО є оформлення запрошення Україні приєднатися.

Президент Володимир Зеленський вже поставив задачу готуватися до двосторонніх переговорів з країнами-членами з цього питання. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі національного телемарафону.

“Наступний крок: всі держави члени мають оформити запрошення Україні приєднатися до Альянсу і до тих пір, поки цей консенсус не побудований, безумовно, генсек НАТО не може сказати те, що він думає”, – сказав глава української дипломатії.

За словами Кулеби, Столтенберг думає, що Україна повинна бути членом НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вступ України в НАТО: з’явилися перші заяви від країн-членів на підтримку

“І він буде над цим працювати тільки після того, як з’явиться консенсусне відповідне рішення держав-членів Альянсу”, – зазначив міністр.

Він поінформував, що Зеленський поставив перед дипломатами задачу готуватися до двосторонніх переговорів з країнами-членами Альянсу щодо вступу України.

“Будемо вести адвокацію, спілкуватися. Я буду говорити з країнами відповідними, із генеральним секретарем НАТО. Ми розуміємо, де будуть проблеми. Ми розуміємо, де буде максимальна підтримка. Ми будемо вирішувати ці проблеми”, – зауважив Кулеба.

30 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Стратегічний курс України на членство в ЄС і НАТО закріплений у Конституції.

Позаторік Україна здобула статус Партнера розширених можливостей НАТО. Відмова від руху до Альянсу є ультиматумом країни-агресорки РФ.

Більшість українців за вступ України до НАТО і ЄС, свідчить соціологічне опитування.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що кожна демократична країна в Європі має право подати заявку на членство в НАТО, нині ж Альянс зосереджений на підтримці та допомозі Україні.