Росія в ООН наклала вето на резолюцію, яка не визнає “референдумів”

Росія на засіданні Ради Безпеки ООН застосувала вето під час голосування резолюції, яка засуджувала кремлівські псевдореферендуми в Україні та закликала не визнавати жодних змін українських кордонів.

Голосування відбулося під час засідання Радбезу в п’ятницю.

“Результат голосування щодо проєкту резолюції такий: “за” – десять країн, одна “проти”, чотири утрималися. Проєкт резолюції не прийнято через голосування “проти” постійного члена Ради”, – зауважив голова РБ ООН постпред Франції при ООН посол Ніколя де Рів’єр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни з “бюлетенями” наводять зброю на мешканців Енергодара

Серед країн, які утрималися під час голосування були Бразилія, Габон, Індія і Китай.

На засіданні Ради Безпеки ООН Албанія та США винесли питання із засудженням незаконних так званих “референдумів”, проведених на українській території.

“Резолюція є чіткою. Вона закликає всіх членів організацій не визнавати жодних змін статусу України, а також вимагає, щоби Росія вивела свої війська з України негайно”, – зазначила постійна представниця США при ООН посол Лінда Томас-Грінфілд.

21 вересня президент Росії Володимир Путін сказав, що його країна “підтримає рішення жителів Донбасу, Херсонщини й Запорізької області” щодо проведення так званих референдумів. Їх провели на чотирьох окупованих територіях України з 23 до 27 вересня.

25 вересня СБУ повідомила, що “документи” про входження ОРДЛО до РФ вже підписали, а оголошені дати “референдуму” потрібні для створення потрібної Кремлю картинки на росТБ.

Президент Володимир Зеленський назвав фарсом псевдореферендуми, які провела Росія на окупованих територіях України. Він заявив, що будь які злочинні дії Росії нічого не змінять для України.