Зіткнення зонда NASA з астероїдом відзняли телескопи: дивовижні фото

Космічне агентство NASA опублікувало знімки зіткнення зонда DART з астероїдом, зроблені телескопами “Джеймс Вебб” і “Габбл”.

Організувавши епохальний експеримент із захисту Землі від астероїдів, що закінчився зіткненням зонда DART з небесним тілом, NASA не втратила можливості зробити знімки події з різних ракурсів. Про це повідомляє ESA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Озера” на Марсі можуть виявитися не тим, чим вважалося вчені шоковані

Вибух на поверхні малого астероїда “Діморф” вийшов доволі видовищним.

DART створили для проведення першого у світі експерименту з кінетичного впливу на космічні об’єкти. Іншими словами, метою був удар DART по астероїду для усунення його орбіти.

Коли-небудь подібна технологія може бути використана для порятунку нашої планети від астероїда, що справді загрожує їй. “Діморф” і його більший “компаньйон” “Дідім” безпосередньої загрози для Землі не становлять.

За словами голови команди місії DART Енді Рівкіна, це перший в історії випадок, коли провідні космічні обсерваторії “Джеймс Вебб” та “Габбл” одночасно зняли один і той же космічний об’єкт.

На зображеннях зафіксовано світло хвиль різної довжини “Габбл” знімав видиму частину спектра, а “Джеймс Вебб” використовував інфрачервоний інструментарій. В епіцентрі вибуху підвищений рівень яскравості зберігався кілька годин. Видно й шлейфи матерії, викинутої з поверхні астероїда внаслідок удару.

Астрономи продовжать вивчати отримані та наявні дані для того, щоб зрозуміти, як зіткнення вплинуло на структуру “Діморфа” та його траєкторію.

Космічний апарат NASA DART успішно врізався в астероїд “Діморф”.

Це перша спроба людства змінити рух астероїда або будь-якого небесного тіла й запобігти потенційному зіткненню метеорита із Землею. DART, розміром не більший за торговельний автомат, врізався в нешкідливий “Діморф”, розміром з футбольний стадіон, на відстані 11 млн км від Землі.