Як через свій гнів не зіпсувати стосунки з людьми – практичні поради психолога

Навіть у мирний час моральне виснаження та невміння керувати своїми емоціями може призвести до непередбачуваних наслідків.

Для українців під час війни вміння справлятися з гнівом вкрай важливе. Практичний психолог Юлія Ворман дає сім порад – як керувати гнівом, щоб не псувати стосунки з оточенням. Про це вона пише у своєму Telegram-каналі.

1.Коли відчуєте імпульс до зриву, спробуйте не реагувати на нього. Намагайтеся відтягти час.

“Якщо є можливість усунутися фізично від об’єкта подразнення зробіть це. Приблизно через 15 хвилин ви заспокоїтеся. Відмовляючись реагувати на подразник звичним неекологічним способом, ви даєте собі внутрішню свободу”, зазначає психолог.

Початкова реакція на такий імпульс – це лише звичка, рефлекс, що формувався із самого дитинства. За бажання ви можете це змінити, поступово відпрацьовуючи нові стратегії поведінки. Для цього вам знадобиться час, терпіння та увага.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як спілкуватися з токсичними людьми, аби не втратити рівновагу: поради від психолога

2. Якомога точніше визначайте, що ви можете змінити, а що ні. Вчіться відпускати ситуації, на які ви не можете вплинути. Відмовтеся від нав’язування іншим свого бачення світу. Ваш світ від цього не постраждає.

3. Не наживайте собі ворогів, ображаючи та принижуючи у розмові співрозмовника. Навіть якщо людина не має рації, намагайтеся засуджувати вчинок, а не особистість.

4. Якщо у вас є почуття гумору і ситуація дозволяє жартуйте. Гумор розчиняє гнів.

5. Намагайтеся подивитися на ситуацію очима співрозмовника і зрозуміти його логіку.

“Байдужість до думки опонента говорить про те, що ви не зацікавлені у вирішенні конфлікту, оскільки хочете домінувати над ним”, стверджує Ворман.

6. Якщо все ж таки гнів захлеснув вас, то пустіть його енергію у продуктивну діяльність. Наприклад, займіться спортом чи фізичною роботою.

7. Під час появи гніву спитайте себе: чим насправді я незадоволений? Яка з моїх потреб не задоволена? Що я можу зробити для того, щоб задовольнити цю потребу та покращити своє становище? Якщо буде можливість, запишіть свої відповіді. Це допоможе вам контролювати свій гнів.

Понад 5,6 млн українців були змушені тікати від російської агресії за кордон. При перебуванні в безпеці може з’явитися почуття провини. Психологиня реаліті “Екси” на “Новому каналі” Наталія Єжова та практикуюча психологиня Юлія Зорій пояснили, чому виникають докори сумління. Також порадили, що з цим робити.

Через війну психологічної підтримки потребуватимуть близько 15 млн українців. Близько 3-4 млн людей потрібно буде призначати медикаментозне лікування, прогнозують у Міністерстві охорони здоров’я.