Блеф чи реальна загроза: градус напруги через ядерні погрози рф значно зріс – що кажуть фахівці (Відео)

Ядерний удар

Повномасштабна війна росії проти України

Тактичні, оперативно-тактичні та стратегічні – саме такі типи ядерних боєголовок є у росії

“Що краще Україна битиметься, то небезпечнішою ставатиме ситуація” – так говорили західні аналітики ще навесні цього року. 21 вересня російська агресія проти України вийшла на новий етап. Ще жодного разу після завершення “холодної війни” ядерна держава відкрито не погрожувала застосувати таку зброю проти неядерної держави.

“росія дуже серйозно маніпулює цифрами, даними і зараз їм абсолютно неважливо, щоб дотримуватися міжнародних пристойностей”, – каже міністр оборони Литви 1992-1993 Аудрюс Буткявічюс.

Тактичні, оперативно-тактичні та стратегічні – саме такі типи ядерних боєголовок є у росії. За даними з відкритих джерел окупанти мають у своєму розпорядженні понад п’ять тисяч боєприпасів різних типів. Артилерійські снаряди з ядерним боєзарядом росіяни списали ще на початку двотисячних. Тож експерти ударів із артустановок, не прогнозують.

“Завдати якийсь одиночний ядерний удар, щоб це було максимально ефектно. Тому що росія, на наше щастя, списала доволі багато ядерних боєзарядів, тому влаштувати велику атомну війну за радянськими стандартами, ну, їм оцих п’яти тисяч боєголовок буде не настільки багато”, – переконує експерт Defense Express Іван Киричевський.

“Цього достатньо, щоб серйозно зіпсує нам всім погоду”, – зауважив Аудрюс Буткявічюс.

Тактична ядерна зброя – це боєголовки на звичайних носіях – тактичних ракетах, артилерійських снарядах, мінах. Тактична ядерка призначена для знищення бойового складу і зброї на фронті, або ж у найближчому тилу. Мета стратегічної ядерної зброї – знищення інфраструктури у глибокому тилу. Така зброя доправляється на крилатих та балістичних ракетах або на літаках.

“Літак з ядерною боєголовкою збивається за тими ж самими принципами, як і літак з звичайним ракетним озброєнням. Крилаті ракети – це важлива складова ядерного потенціалу рф, але у них є одна проблема – протиповітряна оборона повітряних сил навчилася збивати такі ракети з ефективністю 70 відсотків”, – запевняє фахівець.

У якому стані нині російські боєголовки – невідомо.

“Зараз дуже складно відповісти, в якій якості вони перебувають. Тому що немає даних, коли було зроблено якусь перевірку щодо придатності та якості цієї зброї. Протокол вимагає, щоб така перевірка досить часто робилася”, – пояснює міністр оборони Литви 1992–1993.

Реакцію західних партнерів у разі переходу війни у ядерну фазу – одне з ключових питань, і відповіді на нього немає. Хай там як, нині жодна із західних столиць не вважає високою ймовірність ядерної війни. Жодне посольство не оголошує про евакуацію, як це було у лютому. Українська розвідка все ж каже про високу ймовірність, хоч американські партнери запевняють, їхніх заходів щодо запобігання застосуванню кремлем ядерки, поки що достатньо.

“Вважають, якщо вони не будуть детально все пояснювати, як вони спілкуються з росією і які у них є варіанти реакції, що це є набагато вигіднішою позицією з точки зору стримання росії, ніж детального роз’яснення всього”, – переконана державна уповноважена антимонопольного комітету України 2015–2019 років Агія Загребельська.

“Це не означає, що всі розмови це блеф, це означає, що на цей час рішення не прийняте і жодні рухи не запущені”, – каже Аудрюс Буткявічюс.

Все це є очевидним також для західних партнерів, які зараз вирішують, як діяти, якщо диктатор втілить свої погрози в життя. Бо це створить безпекову ситуацію, якої світ ще ніколи не бачив.

“Такого роду відповідей, які зараз даються путіну та росії не було з часів створення ядерної зброї. Наші союзники стоять дуже й дуже міцно. Це означає, якщо росіяни підуть на використання ядерної зброї, то ми переступимо цей рубікон”, – вважає Аудрюс Буткявічюс.

Лишається сподіватися, що до реалізації цих сценаріїв не дійде. Але виключати ймовірність нині точно неможливо.

“Якщо росіяни захочуть забомбити наше мирне місто ядерною зброєю і, навіть, якщо щось долетить через наше ППО, вони не зможуть досягти такого ефекту, який вони собі уявляють. З однієї сторони, для нас це буде чергова кривава рана, а з іншої сторони, ну, точно не “ядєрний пєпєл”, яким там погрожують російські пропагандано”, – наголошує Іван Киричевський.

Євгенія Китаїва, “5 канал”

Як інформував 5.UA, 21 вересня російський диктатор володимир путін відкрито заявив, що готовий використати ядерну зброю. 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.