Міністр розповів про долю зернової угоди

Мінагрополітики зараз не може гарантувати продовження угоди про експорт українського зерна.

Термін дії договору має закінчитися вже в листопаді, сказав міністр аграрної політики України Микола Сольський на саміті Future of Food and Farming у Парижі. Про це пише Politico.

“Ми можемо говорити про шанси на продовження чогось, коли за столом розумні, адекватні люди”, повідомив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія хоче зірвати зерновий експорт – Зеленський

Україна зараз працює з ООН і Туреччиною над продовженням угоди. Продовження вивезення зерна життєво важливе і для української економіки, і для країн з неблагополучною продовольчою безпекою, особливо в Африці.

“Я думаю, що продовження угоди буде для нас дуже тривожним питанням до моменту її підписання. У нас буде розуміння, відбудеться це чи ні ближче до кінця угоди”, зазначив Сольський.

Президент Росії Володимир Путін в останні тижні критикував угоду. Казав, що переважна більшість зерна йде до багатих країн Європи. Тому є сумніви, що угоду продовжать.

Володимир Путін під час економічного форуму у Владивостоці заявив, що Росію “нахабно обманули”, тому що українське зерно вивозиться не тільки до Африки. За лінією Всесвітньої програми продовольства ООН, стверджує диктатор, завантажили “всього два кораблі з 87”. Разом вони нібито вивезли лише 60 тис. т продовольства.

Вивезення українського зерна Путін хоче обмежити. Пообіцяв обговорити це питання з турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом.

Василь Небензя на Радбезі ООН заявив, що Росія може відмовитися від продовження зернової угоди в листопаді. Небензя стверджує, що експорт російського продовольства та добрив у рамках цієї угоди так і не розпочався.