“Росія підвищує градус війни” – що означає анексія Путіним українських територій

Кремль збирається анексувати окуповані українські території, де раніше провели так звані референдуми. Цей крок означатиме, що можливості для переговорів із Заходом для керівників Росії більше не буде. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Андрій Миселюк.

“Ситуація складна і для російського керівництва, і для нас, і для Заходу. Російська влада вже відкладала рішення про анексію наших території. Це свідчить, що вони хотіли висунути якісь умови Заходу про припинення постачання зброї, наприклад. Для Кремля є обов’язковим питання, щоб Донбас був під їх контролем. А щодо районів Запоріжчини та Херсону, можливо, готові говорити. З іншого боку, якщо рішення у Кремлі приймуть, то можливості для переговорів одразу зникають. Одразу підвищується градус війни оскільки Росія буде кидати на ці території своїх мобілізованих військових”, говорить Миселюк.

Для Путіна це принципові питання, бо земля стрімко йде з-під ніг, наголошує політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Росіяни по суті вже відірвані від шляхів сполучення” аналітик про ситуацію на фронті

“Вони зазнали відчутної поразки на Харківщині. Замість того, що показати винних, Путін хоче продемонструвати росіянам, що їх імперія зростає і все йде правильно. Це намагання терміново продемонструвати успіх, поки у військовому плані все стає гірше. Росія вже не зможе тиснути на світову спільноту тим, що це нібито захист її територій. Навіть ООН, яка говорила, що не треба принижувати Росію, ці “референдуми” не визнала. Тому міжнародна спільнота їх не визнає. І Україна й далі воюватиме. Це тільки для внутрішньої аудиторії може бути використано як аргумент для посилення протистояння”, додає Миселюк.

Депутати російської Держдуми отримали на п’ятницю, 30 вересня, запрошення до Кремля. Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков розповів, що там відбудеться “церемонія підписання документів про вступ до складу Росії нових територій”.

На окупованих територіях України оголосили результати псевдореферендумів. Росіяни стверджують, що “більшість” проголосували за так зване “приєднання” до Росії. Президент Володимир Зеленський назвав фарсом псевдореферендуми, які провела Росія на окупованих територіях України. Він заявив, що будь які злочинні дії Росії нічого не змінять для України.