Біля місць можливих вибухів на “Північних потоках” бачили російські кораблі – CNN

Ще у понеділок та вівторок європейські спецслужби помітили кораблі підтримки ВМФ Росії поблизу місць витоків газу у трубопроводах “Північного потоку”.

Витік газу був, ймовірно, спричинений вибухами. Але ще не ясно, чи причетні до цього російські кораблі, повідомляє CNN.

Про присутність кораблів РФ біля місць можливих вибухів виданню розповіли представники західної розвідки

За словами джерел, це один з багатьох факторів, які будуть вивчати слідчі. Окрім того, минулого тижня недалеко від цих районів також були помічені російські підводні човни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибухи на газопроводах. ЦРУ попереджало Берлін про можливі атаки

За словами одного з датських чиновників, російські кораблі регулярно працюють у цьому районі. Тому їх присутність не обов’язково вказує на те, що Росія завдала шкоди.

“Ми бачимо їх щотижня. Російська активність в Балтійському морі посилилася останніми роками. Вони досить часто перевіряють нашу обізнаність як у морі, так і в повітрі”, сказав чиновник.

Втім, ці спостереження викликають додаткові підозри щодо Росії. Вона, як вважається, має як можливість, так і мотивацію для навмисного пошкодження трубопроводів.

Нині Данія і Швеція проводять розслідування, але огляд місця ще не завершено, і подробиці про те, що саме викликало вибухи, залишаються уривчастими.

Німеччина, Данія та Швеція 27 вересня підтвердили вибухи на газопроводі “Північний потік”. Заявили, що причиною протікання у двох нитках газопроводу стали влаштовані кимось вибухи.

На данському острові Борнхольм зафіксували два підводні поштовхи. Сейсмограф зафіксував їх у понеділок, 26 вересня. Згодом стало відомо про різке падіння тиску й витік газу на російських газопроводах “Північний потік-1” і “Північний потік-2”.