День учителя 2022: коли відзначатимуть свято в Україні

День учителя професійне свято освітян, яке щороку відзначають в Україні й за кордоном.

Святкують його восени через місяць після того, як у школах стартує новий навчальний рік.

Gazeta.ua розповідає, коли День вчителя святкуватимуть цьогоріч в Україні, історію свята та його особливості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які щеплення мають зробити вчителі у зв’язку з початком навчання: відповідь МОЗ

Коли День вчителя в Україні 2022 року

В Україні День працівників освіти, згідно з указом президента від 11 вересня 1994 року, відзначається в першу неділю жовтня. Цьогоріч свято припадає на 2 жовтня. Однак в школах та інших навчальних закладах його традиційно відзначають напередодні в четвер або п’ятницю. Оскільки свято припадає на вихідний день, воно не потребує державного вихідного.

У неділю українські вчителі відзначають свій день вже у колі рідних та друзів.

Особливості святкування Дня вчителя в Україні

Напередодні Дня вчителя у кожній українській школі щорічно організовують святкові заходи. Зокрема, традиційним є так званий день самоврядування старшокласники упродовж дня виконують обов’язки вчителів, а ті сідають за парти або відпочивають в учительській.

Зазвичай діти приходять до установ з квітами й вітають педагогів.

У багатьох школах цей день є скороченим, часто проводяться концерти.

День вчителя історія свята

Уперше свято відзначали в ХІХ ст., проте масово, хоч і неофіційно, його почали святкувати у другій половині XX ст. Міжнародний день працівників освіти заснувала Організація Об’єднаних Націй 1994 року, святкується 5 жовтня. При цьому в республіках СРСР День працівників освіти відзначався вже з 1965 року.

Зараз Казахстан, країни Балтії та Білорусь, як і Україна, святкують його у першу неділю жовтня, тоді як інші колишні члени СРСР відзначають 5 жовтня.

27 вересня в Україні відзначають інше свято, яке відділилося від Дня працівників освіти Всеукраїнський день дошкілля або День вихователя, пов’язаний із дитячими садками.

1 вересня новий навчальний рік в Україні розпочався по-різному. Хтось почав його далеко від дому в інших регіонах України. Хтось в інших країнах. Хтось дистанційно, в онлайн-форматі.

Чимало школярів та студентів розпочали навчання у рідній школі чи у своєму університеті. Але все ж не у спокої, наголосив президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні до учнів, студентів, їхніх батьків та викладачів.