Україна пропонує ООН розширити “зернову угоду” і збільшити експорт – Зеленський

Зерно

Повномасштабна війна росії проти України

Президент обговорив реалізацію експортної зернової ініціативи

Україна запропонувала ООН розширити “зернову угоду” – Зеленський заявив, що готовий збільшити експорт агропродукції. Про це він повідомив у традиційному зверненні 28 вересня.

Зеленський повідомив, що під час телефонної розмови з генсеком ООН Антоніу Гутеррешем обговорив питання реалізації експортної зернової ініціативи.

“Погодилися в тому, що ініціативу треба не лише зберегти і захистити від будь-яких намагань її зірвати, але й розширити. Україна готова значно збільшити експорт нашої агропродукції країнам, що її потребують”, – сказав президент.

Читайте також: росія хоче зробити захист від голоду не правом, а привілеєм – Зеленський на Генасамблеї ООН

Як відомо, 30 серпня з трьох українських портів вирушили ще 6 суден зі 183 тисячами тонн зерна. Один із кораблів, KARTERIA, зафрахтований Всесвітньою продовольчою програмою ООН для допомоги населенню Ємену – там від голоду потерпають 16 млн людей.

Загалом, він початку дії “зернової угоди” з України станом на кінець літа вийшло понад 61 судно із майже 1,5 млн тонн українського продовольства на борту.

Нагадаємо, 22 липня у Стамбулі були підписані угоди щодо розблокування українських портів та експорту зерна Чорним морем. Було укладено дві дзеркальні угоди в тристоронньому форматі.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.