Дрова обирають залежно від котла

Універсальних не існує

 Одному сусідові на сезон вистачає машини дров, і має ташкент у хаті. Другий спалює три КамАЗи, а по кімнатах дрижаки ходять, розповідає 64-річний Іван Семенченко з райцентру Коростень на ­Житомирщині. Це при тому, що однакове все: хати, котли, димарі, система опалення.

Іван Миколайович має твердопаливний котел, понад 30 років опалює будинок дровами.

 Зараз люди часто скаржаться: немає сенсу купляти твердопаливного котла, бо за зиму спалює дві-три машини дров, а кожна 15 тисяч коштує. Ще треба рубати їх, чистити котла, носити попіл, продовжує. Та вони помиляються, бо не вміють користуватися цим.

Радить, як обрати дрова для опалення. Пояснює, на що впливає сорт деревини, її вологість, час заготівлі, товщина й довжина полін, місце зберігання.

 Універсальних дров не існує. Але є універсальні правила. Перше: дрова мають бути сухі. Що сухіші то кращі. Купувати варто не свіжі, а ті, які сохнули хоча б рік. У таких менше вологи, при горінні даватимуть більше тепла. У щойно зрізаних тепло від горіння йде на те, щоб самим себе висушити.

Водночас не рекомендує купувати спиляні давно дрова. Бо трухлі, уражені грибком, поточені шашелем. Дають мало тепла.

 Друге універсальне правило: дрова треба зберігати під накриттям, де є протяг. Якщо навісу немає накрийте плівкою чи тентом. Але не щільно аж до землі, бо зіпріють.

Кожна порода деревини горить інакше. Під час горіння виділяється різна кількість тепла, запаху, диму, смоли, сажі.

 Найбільше тепла виділяють дрова твердих порід: дубу, ясену, грабу, буку. Такі найкращі для опалення, каже Семенченко. Горять довго, не смердять, жар тривалий час червоний. Дрова твердих порід деревини можна зберігати роками. Але такі дорогі, зараз ще й дефіцитні. Майже таку ж кількість тепла дає акація, вона дешевша. Єдиний недолік її важко заготовити, складно колоти.

Добре топити березовими дровами. Дають багато теп­ла, при спалюванні утворюють приємний і корисний запах. Єдиний суттєвий недолік дрова за два-три роки трухнуть, тому їх спалюють першої зими.

 Тополя і верба горять яскраво. Проте швидко згорають, дають мало тепла. Їх спалювати треба утричі більше.

Липові дрова не іскрять і не тріщать при горінні, полум’я рівне, приємне.

 Липою зручно топити у відкритому каміні. Там, де більше потрібні краса й безпека, а не теп­ло, говорить Іван Миколайович. Добре на липі смажити м’ясо. Тепла такі дрова дають мало, для опалення будинку не годяться. Мають недолік липу важко розпалити навіть суху.

Дрова з плодових дерев найкраще годяться для камінів і мангалів. Їх легко рубати, швидко розгораються, дим приємно пахне. Смоли під час горіння майже не утворюється, димар не забивається. Тепла теж виділяють чимало.

Страви на грилю найкраще готувати на полінах із яблуні, груші та сливи.

 Відносно універсальні дрова вільхові, продовжує Семенченко. Годяться для обігріву, розпалювання лазні, печей, камінів. Можна готувати їжу. Дрова легко колоти, розпилювати. Сажі й смоли при горінні практично не виділяється, запах приємний.

Осика найкращий очищувач димоходу. Під час горіння не коптить, прибирає нагар після інших порід дерева. Випалює смолу й сажу на димарі не гірше сучасної хімії. Але топити лише осикою не раджу тепла дає мало, жару майже не утворює.

Найгірші дрова з дерев хвойних порід: сосни, ялини.

 Тепла мало, смердять на всю вулицю, іскри аж з димаря вилітають, додає Іван Миколайович. Та найбільше зло обапіл із сосни. На пилорамах його віддають за копійки, але він і тих не вартує. Теп­ла при спалюванні дає мало, смердить, смола забиває всі димарі, налипає на стіни котла.