Бронежилети й порох робитимуть із коноплі

Науковці Національної академії аграрних наук України вивели унікальний сорт посівних конопель Софія. З нього можна виготовляти високоякісні бронежилети, порох і парашути.

 Засіяли 20 гектарів і зібрали хороший урожай, каже доктор сільськогосподарських наук Віктор Кабанець. Софія сорт універсального напряму використання. Наприклад, плити з цих коно­пель витримують постріли з бронебійних патронів. Водночас вони легші, ніж кевларові. Із зерна Софії можна виробляти олію, борошно, висівки, сухі пайки для військових, комбіновані корми для тварин, фарби, біологічний дизель. Волокно підійде для виготовлення пороху, гігієнічного одягу, маскувальних сіток, ниток, канатів. Одерев’яніле стеб­ло використовують для будівництва й опалення. З них можна зробити пелети та брикети.

Ззовні нова рослина мало відрізняється від інших сортів коно­пель,однак висока виростає до 3 м. ­­Її вперше представили під час фестивалю промислових конопель “Хемп Фест” на Сумщині. Нині область є лідером із коноплярства як стратегічної галузі України. Навіть отримала державну підтримку для створення та розвитку аграрно-туристичного конопляного кластера.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”