Хасиди в Умані молилися за Україну

Понад 23 тис. хасидів попри повномасштабну війну приїхали в місто Умань на Черкащині, щоб відзначити Рош га-Шана єврейський Новий рік.

Цьогоріч свято припадає на 2527 вересня. У ці дні юдеї відвідують могилу засновника брацлавського хасидизму раббі Нахмана, який жив у XVIIIXIX ст., моляться. Крім благ для себе, просили миру для України.

2022-го нас закликали не їхати в Умань через війну. Торік перешкоджав коронавірус, каже брацлавський хасид Ієгуда Фрід. Але рабі Нахман вчив що цінніша ваша мета, то більше перешкод у вас буде. Тому поїздку ми не скасовували. Це для нас надзвичайно важливо.

Через святкування в Умані посилили заходи безпеки. Порядок у місті контролює поліція, а район паломництва та прилеглі території ще й перебувають під цілодобовим відеонаглядом. За порушення комендантської години хасидів жорстко карають.

 Спочатку їх попереджають, потім депортують, говорить представниця Фонду імені рабі Нахмана Дзвенислава Карплюк. Прочан пускають в єврейський квартал лише через один офіційний в’їзд. У всіх ретельно перевіряють документи. Зараз дуже суворе ставлення до порушників. Але всі розуміли з першого разу, обмежувалося лише попередженням.

Масової напруги у місті немає, каже речниця Головного управління поліції області 37-річна Зоя Вовк:

 Але без злочинів щодо місцевих жителів не обійшлося. Один із паломників побив жінку. Її госпіталізували до лікарні. Щодо загальних правил, то хасиди дотримуються комендантської години. Коли звучить сирена, спускаються до укриттів.

Для юдеїв підготували 21 сховище.

 Більшість із них у районі паломництва не відповідають нормам, говорить заступник міського голови Умані Олег Ганіч. В основному то напів­підвальні приміщення, які використовували як мікви бані. Вони не гарантують повного порятунку від ракет. Тому ми й просили паломників не їхати.

Місцеві жителі зазначають, що цьогорічне святкування проходить значно спокійніше, ніж у минулі роки.

 Таке враження, що приїхали справді віруючі люди, в яких одна мета помолитися, каже уманчанка Інна Ленько, 35 років. У місті більш-менш тихо. Ніяких пожеж на балконах, ніяких криків ночами. Немає тих дебоширів. Може, з розумінням ставляться до нас, бо війна, а може вплинув посилений контроль.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”