Коли хтось скривдив, мовчати не треба

Колишня киянка Марго любить красивий одяг, вечірки та клуби. Намагається звести кінці з кінцями у французькому Парижі. Вона героїня роману “Тільки нікому про це не кажи” письменниці 41-річної Ірени Карпи. Вийшов у столичному видавництві “Книголав”.

 Коли нам усім складно, потрібне цікаве чтиво, каже Карпа. Написала трилер і детектив в одному.

За сюжетом, Марго мешкає в одній із квартир багатого паризького приятеля. Працює в пологовому будинку, де фотографує новонароджених. Також має неофіційний підробіток робить світлини моделей, блогерів і наречених. Закохана в українського поліцейського, якого безуспішно переконує переїхати в Францію. Водночас має сексзалежність. Щоб позбутися цього, звертається до психолога. Дізнається з інтернету, що в Україні відбувається серія вбивств ґвалтівників і педофілів невідомий на прізвисько Месник вчиняє самосуд над злочинцями. Слідчим у справі стає коханий героїні.

 Париж у цій книжці інакший, ніж у моїх попередніх творах, продовжує Карпа, яка останні сім років живе у французькій столиці.

Події відбуваються в період пандемії коронавірусу, коли багато магазинів і кав’ярень зачинені, а вулиці напівпорожні.

Роман базується на реальних історіях жінок, які ними ділилися мені в інтерв’ю. Прототипами головної героїні стали одразу три українки. Усе списано з життя, окрім убивств. Весела й часом страшна книжка. Намагаюся втримати баланс між легкими та складними моментами.

Порушую важкі теми, які схвилюють суспільство. Роман про те, що зазвичай замовчують, намагаються забути й бояться виносити на люди: домашнє насильство, зґвалтування, цькування. У назві фраза, яку найчастіше чують жертви насилля. “Бо з тобою ніхто не дружитиме, бо тобі все одно не повірять, бо вважатимуть якимось покидьком у соціумі”. Це проблема, яку треба вирішувати. Маю надію, що книжка стане у нагоді тим, хто пройшов через це. Допоможе людям почуватися несамотніми.

У творі йдеться про мирний час, але це схоже на те, що мені зараз розповідають правозахисниці, які спілкуються із жертвами воєнних злочинів. Часто звучить те саме “тільки нікому про це не кажи”. Жінки нині відповідають: “Не хочемо про це говорити”. Домовилися між собою, що забудуть про цей досвід. Але те, що пройшли українці в окупації й що тепер виявляємо, про це треба говорити. Так само не можна мовчати про сімейне й інше насильство. Біль кожної з нас має значення.

 Я любителька хороших трилерів, говорить співзасновниця “Книголав” Світлана Павелецька, 38 років. Хотілося б такої літератури й від українських авторів. Поділилася ідеєю з Карпою, щоб вона написала щось у такому жанрі. Це захоплива історія. По-перше, ніколи не вгадаєте, хто вбивця, не дочитавши до кінця. Водночас Ірена ставить важливі соціальні питання, зокрема, чому не треба мовчати, коли хтось скривдив. На додаток багато красивого Парижа.

Роман “Тільки нікому про це не кажи” коштує 350 грн.

Попередня книжка Ірени Карпи “Як виходити заміж стільки разів, скільки захочете” з порадами щодо стосунків вийшла 2020-го.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”