Без води, світла та газу: як у підвалах живуть мешканці прифронтових сел Запоріжжя – сюжет (Відео)

Життя прифронтових сіл Запоріжжя

Повномасштабна війна росії проти України

Виживають мешканці прифронтових сіл завдяки волонтерам

Вижити попри постійні обстріли, а також відсутність електрики, води та газу намагаються жителі прифронтових сіл на Запоріжжі. Від їхніх осель до позицій загарбників декілька кілометрів. Туди не приїздить швидка допомога та не підвозять харчі.

Жителі селищ, розташованих поблизу передової, просять не називати їхні населені пункти, щоб у відповідь нічого не прилетіло від ворога. Під обстрілами окупантів – постійно. Навіть короткострокова тиша насторожує. Світла й газу тут немає від початку вторгнення. Воду люди беруть із криниць.

“Світла немає з першого березня, ні зв’язку нема, нічого. Хліб давали, перестали з 1 вересня хліб давати, тож с хлібом в селі туго. Магазини не працюють, немає доставки сюда ніякої. Швидка сюда не їздить, нічого”, – каже житель прифронтового села Олексій.

Ворог обстрілює села вдень й вночі. Місцеві кажуть, вороги хочуть залишити тут випалену землю.

“Хочуть, щоб злякалися, кудись втекли, не знаю їхніх планів на майбутнє, що у них там в голові крутиться”, – розповідає житель прифронтового села Віталій.

Жителька прифронтового села Ольга ствердила: “Стріляють кожний день у нас, літаки, вертольоти літають. Іноді вони відпочивають, а іноді можуть цілий день”.

Уже понад пів року місцеві живуть у підвалах. За звуком розпізнають, звідки та чим стріляють. Хоча воліли б ніколи того не знати.

“Дивимося по ситуації. Оце як тільки було кидали оце, ми тільки вийшли із підвалу. А ввечері ми заходимо і там спимо до утра. Тому що постійно у нас, майже постійно. А другий раз сядемо біля погребу і дивимося звідкіля приходе. Якщо ситуація така, що другий раз осколки по дворі стрибають прямо”, – зауважила жителька прифронтового села Ольга Кирпа.

Оксана Іванівна, колишня місцева вчителька математики. Єдина, хто тримає у цьому селищі рогату худобу. Своїх корівок доїть під обстрілами. Вчора нарахувала 27 вибухів поруч. Молоком ділиться із сусідами.

“Звичайно лякаються, отож у нас вуличка і там теж воронки, як бачиш, що воронка, корову не потянеш, треба обводити, або очі їй закрити, щоб она йшла”, – пояснила жителька прифронтового села Оксана.

Виживають мешканці прифронтових сіл завдяки волонтерам. Але й вони можуть дістатися сюди не завжди.

“Головна проблема зараз для цій місцевості зараз продовольча частина”, – наголосив волонтер Святослав Стойков.

Нині головна проблема для місцевих – підготовка до зими. Через обстріли вугілля сюди не завозять. А заготовляти дрова важко.

“Дрова, в погреб ставимо буржуйки, пиляємо дрова, ну десь шукаємо, бо пилять не можна, бо починає гудіти, починає летіти, так що пиляти не можна, косити не можна, нічого не можна”, – повідомив житель прифронтового села Віталій.

Жителька прифронтового села Оксана зауважила: “Ну, отож так і запасаюся, ну вони ж набили, дерева підірвали, ось лежіть гілочка, ну так і тягаю потрошку, що можна”.

Але у таких складних умовах українці вірять у Збройні Сили і не втрачають почуття гумору. У підвалах слухають українське радіо. Та навіть танцюють.

Денис Розенков, Дмитро Дубіна, Запорізька область, “5 канал”

Читайте також: окупанти продовжують обстрілювати прифронтові території та намагаються наступати на Донецькому напрямку – Генштаб

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.