Кордони України не зміняться: світ пригрозив росії через організацію псевдорефендумів – сюжет (Відео)

Реакція світу на "референдуми"

Повномасштабна війна росії проти України

Цивілізований світ ніколи не визнає результатів псевдореферендумів

російські окупанти оприлюднюють результати так званих “референдумів” на окупованих територіях України. “За” приєднання до росії загарбники намалювали від 87% до 99% псевдоголосів. Однак світ не визнає бутафорські голосування. Натомість обіцяють кремлю нові санкції, а Україні – ще більшу підтримку. Як міжнародна спільнота реагує на фіктивні референдуми росії, дізнавалася журналістка “5 каналу”.

Цивілізований світ ніколи не визнає результатів псевдореферендумів, проведених росією на тимчасово окупованих територіях. Адже це просто спроба легітимізувати загарбання українських територій шляхом фіктивних голосувань. І хоч які результати намалювали б у кремлі, вони не матимуть жодного юридичного ефекту. А міжнародна спільнота, зокрема ООН, залишатиметься відданою суверенітету та територіальній цілісності нашої країни. Неправомірність псевдоголосувань обговорювали на засіданні Ради Безпеки, скликаному на запит офіційного Києва.

“Ці голосування не можуть називатися справжнім волевиявленням народу. Односторонні дії російської окупаційної влади є намаганням додати зовнішньої легітимності спробам захопити силою територію іншої держави. А це не можна вважати законним відповідно до норм міжнародного права”, – зауважила заступниця Генсека ООН із політичних справ Розмарі Дікарло.

Тож світ має гостро та одностайно відреагувати на ці порушення. Інакше це розв’яже кремлю руки, як це було 2014 року під час анексії Криму.

“Фіктивні референдуми росії, якщо вони будуть визнані, відчинять скриньку Пандори, яку ми не зможемо зачинити. Ми просимо вас приєднатися до нас для підтвердження нашої відданості Статуту ООН і безпосереднього подолання цього виклику. Якщо росія вирішить захистити себе від відповідальності тут, тоді ми звернемося до Генеральної Асамблеї ООН, щоб надіслати безпомилковий сигнал москві. Світ повинен триматися разом і захищати статут Організації Об’єднаних Націй”, – наголосила постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

А якщо росія таки визнає результати фіктивних референдумів на окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, на переговорах буде поставлена крапка. З путіним більше не буде про що говорити. На цьому наголосив президент України Володимир Зеленський. Глава держави закликав світ до цілковитої ізоляції росії. Наполягає виключити її з Ради безпеки ООН та посилити санкції проти агресора. А Україні надати більше оборонної підтримки та чіткі гарантії безпеки.

“Хочу, щоб це всі розуміли. Визнання росією цих бутафорських “референдумів” нормальними, реалізація так званого кримського сценарію і чергова спроба анексії української території означатиме, що з цим президентом росії нема про що говорити. Анексія – це такий крок, який ставить його одного проти всього людства. Такий чіткий сигнал зараз потрібен від кожної країни світу. Я вірю у вашу здатність діяти”, – запевнив президент України Володимир Зеленський.

І світ готовий діяти. Заяви про посилення санкцій проти росії лунають від Сполучених Штатів, Канади та країн Європейського Союзу. А ще – про збільшення оборонної допомоги Україні.

“Президент рф вдався до риторичної ескалації, коли віддав наказ про часткову мобілізацію російського народу – народу, який, здається, більше його не підтримує, – оголосивши про організацію фіктивних “референдумів” в окупованих регіонах або здійснюючи ескалаційну риторику щодо ядерної зброї. Це не змусить нас поступитися своїми принципами та відмовитися від цілей. Я хочу повторити це в Києві, те, що ми сказали у Нью-Йорку, на Генеральній Асамблеї, а також під час засідання Ради безпеки: якщо росія продовжує організацію цих незаконних “референдумів”, будуть санкції з боку Європейського Союзу за цілковитої підтримки моєї країни”, – повідомила міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо зауважив: “Канада не визнає – і ніколи не визнає результати нелегітимних референдумів росії чи її спроби незаконно анексувати українські території. Скажу чітко: кордони України не зміняться. Територія України залишиться Україною. Ми маємо намір застосувати санкції до осіб та організацій, які причетні до цієї чергової спроби підриву принципів державного суверенітету та поділяють відповідальність за кровопролиття в Україні”.

Україна і надалі відвойовуватиме свої території, використовуючи зокрема і західне озброєння. І на це вона має повне право, запевняє чільник Держдепу США Ентоні Блінкен. І додав: зброя, яку західні партнери надають Україні, вже показала ефективність у процесі повернення територій. Доказ цьому – успішний контрнаступ ЗСУ на північному сході та півдні. Тож Сполучені Штати й далі продовжать підтримувати зусилля українців із деокупації своїх земель.

“Ми та багато інших країн вже були дуже чіткими: ми ніколи не визнаємо анексію українських територій росією. Україна має абсолютне право оборонятися на всій своїй землі, зокрема, повертати собі території, які були незаконно захоплені росією у той чи інший спосіб”, – підсумував Держсекретар США Ентоні Блінкен.

Ольга Ковальчук, “5 канал”

Читайте також: На тлі “референдумів”: США готують пакет військової допомоги для України на понад $1 млрд – Reuters

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.